Τα παιδιά μαθαίνουν για τον μαγικό κόσμο των μελισσών με πρωτοβουλία της HELLENiQ ENERGY

Τα παιδιά μαθαίνουν για τον μαγικό κόσμο των μελισσών με πρωτοβουλία της HELLENiQ ENERGY
Παρασκευή, 21/06/2024 - 04:12

Εκπαιδευτικές Δράσεις για 1.100+ μαθητές και δημιουργία πάρκων τσέπης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Σε μια εποχή έντονων περιβαλλοντικών προκλήσεων, έχει μεγάλη σημασία όλοι οι φορείς της κοινωνίας να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και να προχωρούν σε ουσιαστικές δράσεις με θετικό πρόσημο για το περιβάλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις αρχές Ιουνίου, η HELLENiQ ENERGY, ως ενεργό μέλος των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται, υλοποίησε και φέτος μια σειρά δράσεων στο Θριάσιο Πεδίο και στη Δυτική Θεσσαλονίκη, με γνώμονα την ενημέρωση και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των νέων και ιδιαίτερα των παιδιών.

01_eleusina_-_kiafa_84.jpg

«Η ενέργειά μας για καλό σκοπό»

Έχοντας ως βασική προτεραιότητα τη βιώσιμη ανάπτυξη, η HELLENiQ ENERGY υλοποίησε ένα πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας εστιασμένο στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και στην καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης σε περισσότερους από 1100 μαθητές από 17 δημοτικά σχολεία της χώρας.

03_mandra_-_kiafa_19.jpg

Σε συνεργασία με την οργάνωση ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΟΝΙΜΗ, και τους περιβαλλοντικούς φορείς The Bee Camp, Εχεδώρου Φύσις, και τη βοήθεια των τοπικών αυτοδιοικήσεων και της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπολέως & Σταυρουπόλεως στη Θεσσαλονίκη, μαθητές, μαζί με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους, συμμετείχαν σε δράσεις μέσα από τις οποίες έμαθαν για τη σημασία των μελισσών στο οικοσύστημα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την οικολογική αξία των υδροβιοτόπων και των χώρων πρασίνου.

Thessaloniki_3.JPEG

Εργαστήρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης για 1100 παιδιά

Τα παιδιά μέσω ενός διαδραστικού και ευχάριστου τρόπου που περιλάμβανε παιχνίδια και κουίζ γνώσεων είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα τις έννοιες της βιοποικιλότητας, της κλιματικής αλλαγής, τον κρίσιμο ρόλο που παίζουν οι μέλισσες στην ενίσχυση της χλωρίδας και της πανίδας, καθώς και τις απειλές που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα στην επιβίωσή τους.

03_mandra_-_kiafa_36.jpg

Οι μικροί μαθητές μετά το «μάθημα» δημιούργησαν χειροποίητες κατασκευές από πηλό, χώμα και σπόρους, τις λεγόμενες σποροβόμβες, οι οποίες με τις κατάλληλες συνθήκες χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου, συμβάλλουν στην επιβίωση των μελισσών. Στη συνέχεια, τις πέταξαν στον χώρο που γίνονταν οι δράσεις για να φυτρώσουν λουλούδια που αποτελούν τροφή για τις μέλισσες αφήνοντας έτσι το δικό τους θετικό αποτύπωμα στη ζωή των μελισσών.

Τη σημασία των περιβαλλοντικών δράσεων και πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση των παιδιών σε θέματα περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας, υπογράμμισαν τόσο η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Ζέττα Μακρή, όσο και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Εκκλησίας, οι οποίοι παρευρέθηκαν στα εκπαιδευτικά εργαστήρια.

05_aspropyrgos_-_aspropyrgos_14.jpg

Δημιουργία 2 πρότυπων «πάρκων τσέπης» από την HELLENiQ ENERGY

Στο ίδιο πλαίσιο πρωτοβουλιών, η HELLENiQ ENERGY ανακοίνωσε ότι στο επόμενο διάστημα θα αναλάβει τη δημιουργία 2 πρότυπων μικρών πάρκων στους Δήμους Μεγαρέων στο Θριάσιο Πεδίο και Δέλτα στη Δυτική Θεσσαλονίκη, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην ενίσχυση του μικροκλίματος και της βιοποικιλότητας στο αστικό περιβάλλον.

Thessaloniki_2.JPEG

Με αυτή την πρωτοβουλία, η HELLENiQ ENERGY αποδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευσή της στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης στις τοπικές κοινότητες στις οποίες δραστηριοποιείται μέσα από τα ολιστικά προγράμματα που σχεδιάζει με γνώμονα το αύριο του τόπου. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνει ότι είναι στο χέρι του καθενός από εμάς μας να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές έναν κόσμο περισσότερο βιώσιμο, προάγοντας την ευημερία όλων.

02_magoula_-_kiafa_18.jpg

«Βασική μας προτεραιότητα, η προστασία του περιβάλλοντος»

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου HELLENiQ ENERGY κ. Γιάννης Παπαθανασίου, δήλωσε αναφορικά με τις δράσεις: «Σήμερα, η ανάγκη να υλοποιήσουμε έργα που θα κάνουν τις κοινωνίες μας πιο βιώσιμες είναι πιο επιτακτική από πότε. Στην HELLENIQ ENERGY υλοποιούμε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο, με στόχο την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και την ενίσχυση του θετικού αποτυπώματός μας στην κοινωνία και το περιβάλλον. Από τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στις εγκαταστάσεις μας, μέχρι τις επενδύσεις μας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η κάθε μας πράξη αποδεικνύει ότι βασική μας προτεραιότητα είναι η προστασία του περιβάλλοντος και η διαμόρφωση συνθηκών για ένα πιο καθαρό και βιώσιμο μέλλον για όλους».

04_megara_-_megara_83.JPG

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Ζέττα Μακρή, τόνισε: «Οι περιβαλλοντικές δράσεις που υλοποιούνται σε μία εποχή όπου οι επιπτώσεις της κλιματική αλλαγής εντείνονται, είναι καθοριστικής σημασίας για την ευαισθητοποίηση των νέων μας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Άλλωστε στο Υπουργείο έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε τα εργαστήρια δεξιοτήτων που διδάσκουν στα παιδιά περιβαλλοντικά θέματα, μέσω της βιωματικής μάθησης, ενώ σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης διαδραματίζουν και τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία. Το Υπουργείο Παιδείας αγκαλιάζει ενέργειες, που απευθύνονται σε μαθήτριες και μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και θέτουν την προστασία του περιβάλλοντος στο επίκεντρο».

Και πρόσθεσε ότι: «Το σύγχρονο ελληνικό σχολείο αξιοποιεί κάθε ευκαιρία και προωθεί την έννοια της Αειφορίας, την κοινωνική συναίσθηση, την συλλογική ευθύνη, την οικολογική συνείδηση και την ανάγκη διατήρησης και προστασίας των οικοσυστημάτων. Ευχαριστώ θερμά την HELLENiQ ENERGY για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία, καθώς και την οργάνωση ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΟΝΙΜΗ για την υποστήριξη τέτοιων δράσεων που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αγάπη για το περιβάλλον».

Τελευταία τροποποίηση στις 21/06/2024 - 08:14