27 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς με την αρωγή του Αν. ΥΠΟΙΚ Νίκου Παπαθανάση

27 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς με την αρωγή του Αν. ΥΠΟΙΚ Νίκου Παπαθανάση
Παρασκευή, 28/06/2024 - 10:40

Νίκος Χαρδαλιάς: «Λύνουμε ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής»

Οριστική λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σχετικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση του Βόρειου Τομέα, τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς στο Μαρούσι, δίνει η Περιφέρεια Αττικής, καθώς εξασφάλισε συνολικά 27.057.700 ευρώ μέσω της ένταξης του έργου στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027» με απόφαση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΑ.

«Για μια ακόμα φορά, αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η προστασία των πολιτών από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς και πρόσθεσε: «Λύνουμε ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, υλοποιώντας ένα κομβικό έργο, που αποτελούσε αίτημα των κατοίκων του Αμαρουσίου για δεκαετίες. Με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση εξασφαλίστηκαν οι κοινοτικοί πόροι για την ολοκλήρωση αυτής της σημαντικής παρέμβασης, που θα βάλει οριστικό τέρμα στις εικόνες ντροπής που ζήσαμε στο παρελθόν».

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε επίσης ότι «στην Περιφέρεια αξιοποιούμε στη βάση ενός ολιστικού σχεδίου, όλους τους διαθέσιμους πόρους από κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, προκειμένου να θωρακίσουμε αποτελεσματικά την Αττική από φυσικούς κινδύνους. Σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τους Δήμους, μέσα στα επόμενα χρόνια έχουμε τη βούληση να υλοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα έργα, στη βάση επικαιροποιημένων μελετών σύμφωνα με τα σύγχρονα δεδομένα που διαμορφώνει η κλιματική αλλαγή. Η μητροπολιτική διαχείριση των έργων πολιτικής προστασίας, είναι ο θεμελιώδης όρος για την περαίωση όλων των αναγκαίων παρεμβάσεων, χωρίς χρονικές καθυστερήσεις και επιπρόσθετες δαπάνες, προκειμένου να καταστήσουμε την Αττική μια ασφαλή, πράσινη και βιώσιμη Περιφέρεια».

Η διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς στο Μαρούσι αποτελεί ένα κρίσιμο αντιπλημμυρικό έργο για την προστασία του Βόρειου Τομέα, το οποίο χρονίζει από το 2016, όταν ο Δήμος Αμαρουσίου υπέβαλε την αρχική τεχνική μελέτη. Μετά από χρόνια καθυστερήσεων και τεχνικών προβλημάτων, η Περιφέρεια Αττικής υπέβαλε πρόταση για την ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα «Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή» στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης του ΥΜΕΠΕΡΑ, η οποία εγκρίθηκε στις 17 Ιουνίου 2024.

Στο πλαίσιο του έργου, το οποίο πρέπει να έχει παραδοθεί έως το τέλος του 2029, προβλέπεται η διευθέτηση του ρέματος με τραπεζοειδείς διατομές και επένδυση με συρματοκιβώτια, ενώ θα διατηρηθεί η φυσική μορφή της κοίτης σε μήκος 1,3 χλμ. Επιπροσθέτως, θα πραγματοποιηθούν έργα αντιστήριξης και αποχέτευσης ομβρίων, καθώς και στηθαία ασφαλείας σε μήκος 2,5 χλμ.