Πού σκοντάφτει η μεγάλη επένδυση των 460 εκατ. ευρώ για το κοινό πρότζεκτ Ελλάκτωρ - EDRR - Τι φοβούνται στην κυβέρνηση από το κύμα αντιδράσεων κατά των ΑΠΕ
Το δεύτερο κύμα αντίστασης μετά την περιοχή των Αγγράφων αντιμετωπίζει η Ελλάκτωρ για το μεγάλο αιολικό πάρκο στην Εύβοια συνολικής ισχύος 470 MW.
Παρά τις διαδικασίες εξπρές που ακολουθήθηκαν στην ένταξη του πρότζεκτ στις στρατηγικές επενδύσεις με την υπογραφή μάλιστα του μισού υπουργικού συμβουλίου, το κοινό επενδυτικό σχέδιο με την Πορτογαλική EDPR στην Ελλάδα ύψους 460 εκατ. ευρώ, συναντά αντιδράσεις από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Με την επίκληση περιβαλλοντικών λόγων, κάτι άλλωστε που είχε καταδείξει και η δημόσια διαβούλευση του φακέλου από το Enterprise Greece με την βροχή των αρνητικών σχολίων, ο περιφερειάρχης Φάνης Σπανός έδωσε την πρώτη αρνητική του ψήφο, επικαλούμενος την βλάβη που θα προκαλέσει ένα ακόμη μεγάλο έργο στην Εύβοια. Ο κ. Σπανός, ο οποίος σημειωτέον διατέλεσε και αντιπεριφερειάρχης την περίοδο που στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ήταν ο Κώστας Μπακογιάννης, έχει ήδη κάνει παρέμβαση στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα.
Με επιστολή που απέστειλε πριν λίγες μέρες στον υπουργό αναφέρεται στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση αιολικών στην Εύβοια και ζητά να υπάρξει αναστολή κάθε νέας αδειοδότησης αλλά και σεβασμός από την πλευρά της πολιτείας στις αρχές του χωροταξικού σχεδιασμού.
Η στάση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε ένα τόσο μεγάλο έργο, στο οποίο μάλιστα συμμετέχει και ένας από τους μεγαλύτερους διεθνώς επενδυτές ΑΠΕ προβληματίζει έντονα την κυβέρνηση αλλά και το Μαξίμου.
Οι αντιδράσεις το τελευταίο διάστημα κλιμακώνονται και σε άλλα έργα με χαρακτηριστική περίπτωση την επίσης αρνητική στάση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και πρόσφατα υπήρξε ενημερωτική συνάντηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αυτοδιοικητικούς παράγοντες της χώρας για αυτό το σκοπό. Να αρθούν τα εμπόδια και να διευκολυνθεί το έργο των επενδυτών που στηρίζεται και από τον εθνικό σχεδιασμό για την απεξάρτηση από τον άνθρακα και την στροφή στην πράσινη ενέργεια.
Ωστόσο στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι οι κοινωνικές αντιδράσεις που συναντούν τα έργα αυτά καλλιεργούν ένα αρνητικό κλίμα που κινδυνεύει να δημιουργήσει σοβαρά εμπόδια στην υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων και να καλλιεργήσει ένα κύμα ανασφάλειας σε έλληνες και ξένους επενδυτές. Σε μια περίοδο μάλιστα που στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας θα πρέπει να προστεθούν επιπλέον 9 GW νέων έργων έως το 2030.
Η επένδυση στην Εύβοια αφορά σε συγκρότημα 8 αιολικών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 450,6MW.
Από αυτούς οι τέσσερις αιολικοί σταθμοί χωροθετούνται στη Βόρεια-Κεντρική Εύβοια και οι υπόλοιποι τέσσερις στη Νότια Εύβοια, με συνολικά 104 ανεμογεννήτριες ισχύος 4,2MW έκαστη.