Του Χάρη Φλουδόπουλου
Χαρακτήρα κινήματος εναντίον των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας τείνουν να λάβουν το τελευταίο διάστημα, οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις από πλευράς συγκεκριμένων Περιφερειών, εναντίον σχεδιαζόμενων επενδύσεων πράσινης ενέργειας.
Το φαινόμενο τείνει να πάρει μαζικό χαρακτήρα σε συγκεκριμένες Περιφέρειες, στις οποίες σχεδόν το σύνολο των περιβαλλοντικών μελετών που έρχονται προς έγκριση λαμβάνει αρνητική γνωμοδότηση.
Όπως σημειώνουν πηγές της αγοράς της πράσινης ενέργειας, καταγράφεται κλιμακούμενη αντίδραση συγκεκριμένων εκλεγμένων περιφερειαρχών αλλά και των τοπικών κοινωνιών, μετά τον μεγάλο όγκο αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για έργα ΑΠΕ το τελευταίο διάστημα. Ως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, προβάλλεται η Περιφέρεια της Δ. Μακεδονίας, η οποία μάλιστα σήμερα είναι σημαντικά εξαρτημένη από το λιγνίτη.
Στην περιοχή σχεδιάζεται σημαντικός αριθμός έργων, ωστόσο παρατηρείται το φαινόμενο η περιφέρεια να εκδίδει διαρκώς αρνητικές γνωμοδοτήσεις, την ίδια στιγμή που έχει ζητήσει την αναστολή όλων των διαδικασιών αδειοδότησης και υλοποίησης έργων ΑΠΕ μέχρι την ολοκλήρωση του ειδικού χωροταξικού και τη θεσμοθέτηση αποφασιστικού ρόλου των Περιφερειών και των Δημοτικών Συμβουλίων στην αδειοδότηση των έργων.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι εκλεγμένες περιφέρειες δεν έχουν αποφασιστικό, παρά μόνο γνωμοδοτικό ρόλο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων. Η αποφασιστική αρμοδιότητα ανήκει στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, οι οποίες είναι διορισμένες από την κυβέρνηση. Κατά κανόνα, οι αποκεντρωμένες διοικήσεις ακολουθούν την κυβερνητική γραμμή, η οποία ευνοεί τις επενδύσεις στον τομέα της πράσινης ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ορισμένοι επικεφαλής αποκεντρωμένων διοικήσεων μετέφεραν την ανησυχία τους για την ολοένα και αυξανόμενη αρνητική στάση των Περιφερειαρχών. Ωστόσο, η κυβερνητική γραμμή ήταν ξεκάθαρη και υπογραμμίστηκε ότι όλες οι επενδύσεις που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις θα αδειοδοτούνται κανονικά.
Ένα ακόμη παράδειγμα αρνητικής αντιμετώπισης των επενδύσεων ΑΠΕ, προέρχεται από την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η οποία μάλιστα πρόσφατα γνωμοδότησε αρνητικά για τη μεγάλη επένδυση που σχεδιάζεται από τις εταιρείες ΕΛΛΑΚΤΩΡ και EDP Renewables στην Εύβοια.
Το συγκεκριμένο project μάλιστα πρόσφατα εντάχθηκε από την κυβέρνηση στις στρατηγικές επενδύσεις. Το ενδιαφέρον είναι ότι η ίδια εταιρεία η ΕΛΛΑΚΤΩΡ, τον Απρίλιο του 2018 έχει λάβει άδεια εγκατάστασης τον Απρίλιο του 2018 για δύο αιολικά πάρκα στα Άγραφα, η οποία έχει εκδοθεί με την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Αγράφων και της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Σημειώνεται πάντως ότι την εποχή εκείνη, ο Περιφερειάρχης ήταν άλλος.
Σε κάθε περίπτωση τα εν λόγω αιολικά πάρκα αποτελούνται από 40 ανεμογεννήτριες και εναέριο δίκτυο μεταφοράς του ρεύματος και η εταιρεία μπορεί να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες κατασκευής τους. Μάλιστα, η εταιρεία για λόγους καθαρά περιβαλλοντικούς πρότεινε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας να μειώσει τις ανεμογεννήτριες από 40 σε 20 και να μετατρέψει το εναέριο δίκτυο σε υπόγειο προστατεύοντας έτσι όσο το δυνατόν το περιβάλλον με λιγότερες επεμβάσεις.
Ωστόσο η Επιτροπή της Περιφέρειας απάντησε αρνητικά, εγείροντας ερωτηματικά για τη στάση που τηρεί.