Η Κίνα έθεσε έναν πενταετή στόχο ανάπτυξης για την παραγωγή πυρηνική ενέργειας και υποσχέθηκε την ταχύτερη ανάπτυξη εναλλακτικών πηγών ενέργειας, καθώς επιδιώκει να μειώσει το αποτύπωμά της σε άνθρακα. Παρόλα αυτά, η χώρα άφησε σε μεγάλο βαθμό άθικτη την βιομηχανία άνθρακα.
Ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πυρηνικής ενέργειας στον κόσμο, στοχεύει στην επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος 70 GW έως το 2025, σύμφωνα με δήλωση της κυβέρνησης σχετικά με το σχέδιό της 2021-2025 που κατατέθηκε στο κινεζικό κοινοβούλιο.
Αναφέρεται ότι η Κίνα είχε αρχικά ως στόχο τη μείωση της συνολικής εγκατεστημένης πυρηνικής της ικανότητα στα 58 GW έως το 2020, αλλά απέτυχε στην επίτευξη του στόχου που ακολουθεί ένα μορατόριουμ για νέα έργα και επιπλέον σημειώθηκαν καθυστερήσεις σε νέες εγκαταστάσεις τρίτης γενιάς.
Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης την ταχεία ώθηση της παραγωγής αιολικής και ηλιακής ενέργειας και την προώθηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από απόβλητα για να επιτύχει η Κίνα τον στόχο της που είναι το 20% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας έως το 2025 να μην αφορά ορυκτά καύσιμα.
Η Κίνα, η οποία είναι ο κορυφαίος καταναλωτής ενέργειας στον κόσμο έχει δεσμευτεί να επιτύχει την απολιγνητοποίηση έως το 2060, αλλά θα πρέπει να χειριστεί το θέμα με λεπτότητα ώστε να υποστηρίζει τις ενεργειακές της ανάγκες για ανάπτυξη.
Προς τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση ζήτησε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη μη συμβατικών πόρων πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της πενταετούς περιόδου, συμπεριλαμβανομένης της αξιοποίησης της ανοικτής θάλασσας της Κίνας και των χερσαίων δεξαμενών που απαιτούν πιο εξελιγμένο εξοπλισμό και τεχνολογία γεώτρησης.
Το σχέδιο ανέφερε ότι η Κίνα θα επεκτείνει τις δαπάνες υποδομής ειδικά για το φυσικό αέριο έως το 2025, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής μεγάλων αποστάσεων εσωτερικών κορμών για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Σιβηρία, καθώς και ένα δεύτερο έργο για τη διοχέτευση φυσικού αερίου από το νοτιοδυτικό Σιτσουάν στα ανατολικά.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, σταμάτησε να θεσπίζει την απαγόρευση κατασκευής νέων μονάδων με καύση άνθρακα και επιπλέον, δεν έθεσε στόχο τον περιορισμό της παραγωγικής ισχύος των σταθμών ενέργειας με άνθρακα για το 2021-2025, αν και το Πεκίνο στοχεύει να μειώσει την ένταση του άνθρακα της οικονομίας κατά 18%. Αντ 'αυτού, ζήτησε τη «σωστή διαχείριση» του ρυθμού επέκτασης της ενέργειας άνθρακα και αφήστε την ηλεκτρική ενέργεια να αντικαταστήσει εν μέρει τον άνθρακα.
Τέλος, αναφέρεται ότι η χώρα θα συνεχίσει να μειώνει τα τέλη ηλεκτρικής ενέργειας για βιομηχανικούς και εμπορικούς τομείς φέτος.
Πηγή: Reuters