Η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν στις 18 Μαρτίου να σταματήσουν να επιτίθενται η μία στις ενεργειακές υποδομές της άλλης, αν και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αρνήθηκε να επικυρώσει μια πλήρη κατάπαυση πυρός 30 ημερών, που ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ ήλπιζε ότι θα ήταν το πρώτο βήμα προς μια μόνιμη ειρηνευτική συμφωνία.
Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται έκτοτε για παραβίαση της κατάπαυσης τέτοιων πληγμάτων.
Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η Ουκρανία πλήττει τις ρωσικές ενεργειακές υποδομές σε καθημερινή βάση.
«Σε αντίθεση με τις δικές του δηλώσεις περί στήριξης του μορατόριουμ 30 ημερών για πλήγματα σε ενεργειακές υποδομές...το καθεστώς του Κιέβου συνεχίζει με κυνικό τρόπο να πραγματοποιεί καθημερινά πλήγματα σε ρωσικές ενεργειακές υποδομές», δήλωσε η Ζαχάροβα.
«Η ρωσικά πλευρά τηρεί αυστηρά την απαγόρευση για επιθέσεις».
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ρωσία εξαπέλυσε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) σε θερμοηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ενέργειας στην πόλη της Χερσώνας.
Αναφορικά με το ΝΑΤΟ, η Ζαχάροβα δήλωσε ότι τα μέλη της συμμαχίας σχεδιάζουν μεγάλες αυξήσεις στις αμυντικές δαπάνες προετοιμαζόμενες για πιθανή σύγκρουση με τη Ρωσία.
«Η συμμαχία συνεχίζει να πιστεύει ότι η χώρα μας αποτελεί μακροπρόθεσμη απειλή και θα συνεχίσει να είναι ακόμα και μετά το τέλος της ουκρανικής σύγκρουσης», δήλωσε η Ζαχάροβα. «Η Βορειοατλαντική Συμμαχία ρίχνει ανοικτά λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης».