Η Κίνα παρήγαγε το 53% της συνολικής παγκόσμιας ενέργειας με βάση τον άνθρακα το 2020, εννέα ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο σε σύγκριση με μία πενταετία νωρίτερα, παρά τις δεσμεύσεις για το κλίμα και την κατασκευή εκατοντάδων πάρκων ανανεώσιμης ενέργειας, σύμφωνα με μια παγκόσμια μελέτη της Ember που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.
Παρόλο που η Κίνα πρόσθεσε ένα 71,7 GW αιολικής ενέργειας και 48,2 GW ηλιακής ενέργειας το 2020, ήταν το μόνο κράτος της ομάδας G20 που είδε ένα σημαντικό άλμα στην παραγωγή καύσης άνθρακα, σύμφωνα με έρευνα της Ember.
Η παραγωγή άνθρακα της Κίνας αυξήθηκε κατά 1,7% ή 77 TWh, ένας αριθμός ικανός να αυξήσει το μερίδιο της συνολικής παγκόσμιας ενέργειας άνθρακα στο 53%, από 44% του 2015, σύμφωνα με την έκθεση.
Σημειώνεται ότι η χώρα έχει δεσμευτεί να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα σε μια προσπάθεια να αυξήσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που θερμαίνουν το κλίμα πριν από το 2030, έτσι ώστε να επιτύχει την ουδετερότητα σε ανθρακα μέχρι το 2060.
«Η Κίνα είναι σαν ένα μεγάλο πλοίο και χρειάζεται χρόνος για να στραφεί προς μια άλλη κατεύθυνση», δήλωσε ο Muyi Yang, ανώτερος αναλυτής της Ember και ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης.
Η Κίνα μέχρι στιγμής δεν μπόρεσε να βρει αρκετή καθαρή ενέργεια για να καλύψει τις ραγδαίες αυξήσεις της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάλυψαν μόνο το ήμισυ περίπου της αύξησης της κατανάλωσης ενέργειας στην Κίνας πέρυσι.
Οι νέες εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα έφτασαν τα 38,4 GW το 2020, τρεις φορές περισσότερο από το ποσό που κατασκευάστηκς από τον υπόλοιπο κόσμο.
Βέβαια, η Κίνα μείωσε σταθερά το ποσοστό του άνθρακα στη συνολική κατανάλωση ενέργειας από περίπου 70% πριν από μια δεκαετία σε 56,8% πέρυσι. Ωστόσο, οι απόλυτοι όγκοι παραγωγής αυξήθηκαν ακόμη 19% κατά την περίοδο 2016-2020, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ember.
Στο πενταετές πρόγραμμά της 2021-2025, η Κίνα δεσμεύτηκε να «ελέγξει ορθολογικά την κλίμακα και τον ρυθμό ανάπτυξης στην κατασκευής μονάδων ενέργειας με καύση άνθρακα» και σύμφωνα με τον Yang θα μπορούσαν να ακολουθήσουν αυστηρότερα μέτρα.
«Νομίζω ότι θα υπάρξει ανώτατο όριο στην κατανάλωση άνθρακα και αυτό θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μελλοντική πορεία για την παραγωγή άνθρακα», ανέφερε.
Πηγή: Reuters