Η καινοτομία στον τομέα της καθαρής ενέργειας έχει επιβραδυνθεί, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, μια ανησυχητική εξέλιξη, καθώς τα σχέδια για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών άνθρακα βασίζονται σε τεχνολογίες που δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί.
Πιο συγκεκριμένα, σε μία κοινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) διαπίστωσε ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έχει μειωθεί στο 3,3% από το 2017, σημαντικά βραδύτερος από το μέσο επίπεδο του 12,5% κατά την περίοδο 2000 -2013.
Στη σύνοδο κορυφής για το κλίμα την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, πολλά έθνη επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να επιτύχουν καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως τα μέσα του αιώνα ή λίγο πιο μετά.
Ωστόσο, η έκθεση EPO-IEA «Διπλώματα ευρεσιτεχνίας και ενεργειακή μετάβαση» διαπίστωσε ότι περίπου το 35% των αθροιστικών μειώσεων εκπομπών CO2 που απαιτούνται για τη μετάβαση σε μια βιώσιμη πορεία για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2070 βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του πρωτοτύπου ή της επίδειξης.
Ανέφερε ότι «ο ενεργειακός τομέας θα επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές μόνο εάν υπάρχει σημαντική και συντονισμένη παγκόσμια ώθηση για επιτάχυνση της καινοτομίας».
Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι τεχνολογίες ενεργειακής απόδοσης και μετάβασης καυσίμων παρέμειναν στην κορυφή των δραστηριοτήτων ευρεσιτεχνίας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 60% του συνόλου.
Ωστόσο, η δραστηριότητα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας σε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή, μειώθηκε για σχεδόν μια δεκαετία και αντιπροσώπευε μόλις το 17% του συνόλου το 2019.
Ο βασικός παράγοντας αύξησης των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας από το 2017 είναι η καινοτομία σε οριζόντιες τεχνολογίες όπως μπαταρίες, υδρογόνο και έξυπνα δίκτυα, μαζί με τη δέσμευση άνθρακα, τη χρήση και την αποθήκευση (CCUS).
Η έκθεση ανέφερε ότι αυτές οι ευνοϊκές τεχνολογίες της ενεργειακής μετάβασης αυξήθηκαν από 27% των αιτήσεων ευρεσιτεχνίας στον τομέα το 2000 σε 34% το 2019.
«Τα ηλεκτρικά οχήματα οδηγούν την κυριαρχία των τεχνολογιών τελικής χρήσης στην κατοχύρωση με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα», ανέφερε.
Ενώ η Κίνα έχει λάβει την κορυφαία θέση για διεθνείς αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και ήταν πρώιμος υιοθέτης των ηλεκτρικών οχημάτων, η έκθεση διαπίστωσε ότι υστερεί στην καινοτομία χαμηλών εκπομπών.
Η Ευρώπη ήρθε στην κορυφή με 28% των συνολικών αρχειοθέτησης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στον τομέα αυτό, ακολουθούμενη από την Ιαπωνία στο 25%, και οι Ηνωμένες Πολιτείες στο 20%. Η Νότια Κορέα ακολούθησε με 10% και η Κίνα το 8%.
Πηγή: AFP