Σχέδιο βιομηχανικής στρατηγικής περιλαμβάνει o φιλόδοξος ευρωπαϊκός κλιματικός στόχος θα απαιτήσει μια πράσινη μετάβαση σε βιομηχανικούς τομείς μέσω της υιοθέτησης τεχνολογιών όπως είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το υδρογόνο και η αποθήκευση ενέργειας έως το 2050 επεξεργάζεται η Κομισιόν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να βοηθήσει τις βιομηχανίες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου προωθώντας επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, εν μέρει μέσω συστημάτων που θα διέπονται από ευκολότερους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters.
Η ΕΕ εξετάζει τρόπους υποστήριξης και επιτάχυνσης της ανάπτυξης Σημαντικών Έργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (IPCEI), όπου τα κράτη μέλη μπορούν να συγκεντρώσουν πόρους για στρατηγικές τεχνολογίες, αναφέρει το σχετικό προσχέδιο.
Οι IPCEI επιτρέπουν στις κυβερνήσεις της ΕΕ να χρηματοδοτούν έργα με απλοποιημένους κανόνες όσον αφορά στις κρατικές επιδοτήσεις και ενώ θα διευκολύνει τις εταιρείες να συνεργάζονται σε έργα που θα ήταν πολύ μεγάλα ή επικίνδυνα εάν αναλάμβανε το ρίσκο μία εταιρεία από μόνη της.
«Αυτά τα έργα θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις αναγκαίες επενδύσεις στους τομείς του υδρογόνου, των τεχνολογιών 5G, των κοινών υποδομών και υπηρεσιών δεδομένων, των βιώσιμων μεταφορών, του blockchain ή των ευρωπαϊκών κόμβων ψηφιακής καινοτομίας», σημειώνεται στο προσχέδιο.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ορισμένα κράτη της ΕΕ σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 672 δισεκατομμυρίων ευρώ για αυτά τα έργα. Τα κράτη μέλη πρέπει να δαπανήσουν το 37% του αντίστοιχου μεριδίου των κεφαλαίων ανάκαμψης για την υποστήριξη των κλιματικών στόχων.