H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε χθες Τρίτη, την αναθεωρημένη βιομηχανική στρατηγική της. Πιο συγκεκριμένα, η αναθεωρημένη στρατηγική αποτελεί επικαιροποίηση της βιομηχανικής της στρατηγικής του Μαρτίου του 2020. Μάλιστα, περιλαμβάνει αρκετά νέα μέτρα που αποσκοπούν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αναγνωρίζοντας τη στρατηγική τους σημασία ως βασική βιομηχανία που θα κάνει την Ευρώπη πιο βιώσιμη, ανθεκτική και παγκόσμια ανταγωνιστική.
Η αναθεωρημένη βιομηχανική στρατηγική της Ευρώπης θα προσθέσει μια νέα δυναμική στην περαιτέρω ανάπτυξη και επέκταση της αιολικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η στρατηγική του περασμένου έτους αναγνώρισε ήδη «την ανάγκη για μια πιο στρατηγική προσέγγιση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας». Πλέον, σε αυτή περιλαμβάνονται συγκεκριμένες προτάσεις για να γίνει αυτό το όραμα πραγματικότητα. Και επιπλέον, αναγνωρίζει ρητά την «ανάγκη να επιταχυνθεί η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» εάν η ΕΕ θέλει να επιτύχει τους κλιματικούς και ενεργειακούς της στόχους.
Υπογραμμίζει ότι η ευρωπαϊκή αιολική βιομηχανία σήμερα συνεισφέρει 37 δισ. ευρώ ετησίως στο ΑΕΠ της ΕΕ. Κάθε νέα ανεμογεννήτρια παράγει κατά μέσο όρο 10 εκατ. ευρώ οικονομικής δραστηριότητας. Η Ευρώπη διαθέτει 248 εργοστάσια παραγωγής ανεμογεννητριών και εξαρτημάτων. Οι κατασκευαστές ανεμογεννητριών με έδρα την ΕΕ είναι παγκόσμιοι ηγέτες τεχνολογίας με ποσοστό 54% στην παγκόσμια αγορά νέων ανεμογεννητριών.
Για να επιτύχει την κλιματική ουδετερότητα, η ΕΕ επιθυμεί την επίτευξη 1.000GW χερσαίας αιολικής ενέργειας και 300GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2050. Η αναθεωρημένη βιομηχανική στρατηγική της ΕΕ στοχεύει στην επίτευξη του στόχου μέσω της ταχείας ανάπτυξης νέων αιολικών πάρκων, βελτιώσεων στις διαδικασίες αδειοδότησης και μιας σειράς ζήτησης.
Η νέα στρατηγική αναγνωρίζει ότι το ζήτημα των αδειών είναι το κύριο εμπόδιο για την επέκταση της αιολικής ενέργειας και των υποστηρικτικών υποδομών. και απαιτούνται βελτιωμένες διαδικασίες αδειοδότησης.
Στο επίκεντρο της αντιμετώπισης αυτής θα είναι ένα νέο Εργαστήριο Γεωγραφίας Ενέργειας και Βιομηχανίας. Το εργαστήριο θα αναπτυχθεί από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Επιτροπής σε συνεργασία με βιομηχανικούς φορείς. Θα διευκολύνει την ανάπτυξη ανανεώσιμων υποδομών παρέχοντας γεωχωρικές πληροφορίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενεργειακών υποδομών και κέντρων βιομηχανικής ζήτησης.
Παράλληλα, οι εθνικές αρχές θα χρειαστούν επίσης καθοδήγηση σχετικά με το πώς θα πρέπει να απλοποιήσουν τους κανόνες και τις διαδικασίες. Η Επιτροπή θα πρέπει να διαδώσει τις βέλτιστες πρακτικές και να βοηθήσει τις αρμόδιες αρχές να μάθουν η μία από την άλλη.
Η νέα στρατηγική δεσμεύει επίσης την Επιτροπή να εξαλείψει τα αδικαιολόγητα εμπόδια στις εταιρικές συμβάσεων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας (PPA), συμπεριλαμβανομένης της επερχόμενης αναθεώρησης της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RED). Εϊναι θετικό που οι εταιρείες επιθυμούν να διαδραματίσουν έναν πιο ενεργό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση και οι συμβάσεις είναι βασικές για αυτό. Το μεγαλύτερο εμπόδιο για τα PPA σήμερα είναι οι ξεπερασμένοι κανόνες σε ορισμένες χώρες σχετικά με τις εγγυήσεις προέλευσης (GO). Το RED πρέπει να διασφαλίσει ότι οι κυβερνήσεις απονέμουν GO σε όλους τους παραγωγούς ανανεώσιμων πηγών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που λαμβάνουν δημόσια χρηματοδοτική υποστήριξη.
Η στρατηγική εξετάζει επίσης τις εξαρτήσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η αιολική βιομηχανία συμμετέχει ήδη στη Συμμαχία Πρώτων Υλών της ΕΕ, η οποία στοχεύει στη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού για τους μόνιμους μαγνήτες σε ανεμογεννήτριες που περιέχουν σπάνιες γαίες.
Στο επίκεντρο της Στρατηγικής βρίσκεται επίσης ο τρόπος αποανθρακοποίησης της βαριάς βιομηχανίας. Θεωρείται μάλιστα θετικό ότι η ΕΕ πρόκειται να δοκιμάσει τις συμβάσεις CCfD για να υποστηρίξει σχετικές επενδύσεις στον πράσινο χάλυβα και την παραγωγή ανανεώσιμου υδρογόνου. Η αιολική βιομηχανία χρησιμοποιεί πολύ χάλυβα και θέλει να είναι πράσινη. Και θέλουμε να επιταχύνουμε τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στο υδρογόνο.
Η αιολική βιομηχανία χαιρετίζει επίσης το σαφές μήνυμα της στρατηγικής υπέρ της μεγαλύτερης ευελιξίας στις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Αυτό θα δώσει στις κυβερνήσεις περισσότερο περιθώριο για να βοηθήσουν τη βιομηχανία ώστε να απαλλαγεί από τον άνθρακα. Και η στρατηγική αναφέρει ότι η βιομηχανία πρέπει να έχει πρόσβαση σε ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια σε προσιτές τιμές. Στη συνέχεια, θα βεβαιωθεί ότι οι οδηγίες για τις κρατικές ενισχύσεις επιτρέπουν συμβόλαια επί της διαφοράς (CfD) και δημοπρασίες ειδικά για την τεχνολογία - επειδή είναι αυτά που διατηρούν οικονομικά προσιτές τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τέλος, είναι θετικό ότι η Στρατηγική αναγνωρίζει την ανάγκη επένδυσης σε δεξιότητες για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης και ότι η Επιτροπή δημιουργεί μια Στρογγυλή Τράπεζα Δεξιοτήτων για ανανεώσιμες πηγές.
Σημειώνεται ότι η αιολική βιομηχανία απασχολεί σήμερα 300.000 άτομα στην Ευρώπη, ένας αριθμός που θα αυξηθεί στο 450.000 έως το 2030, εάν οι κυβερνήσεις υλοποιήσουν τα σχέδιά τους για την ενεργειακή μετάβαση. Αλλά αυτό χρειάζεται μια προληπτική προσέγγιση για την ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού με σκοπό τη διασφάλιση ενός σωστού αριθμού π.χ. ηλεκτρολόγοι και μηχανολόγοι μηχανικοί και ειδικοί στην ψηφιακή και προηγμένη κατασκευή.
Η WindEurope αναφέρει μόνο μια απογοητευτική πτυχή της νέας βιομηχανικής στρατηγικής. Δεν συστήνειτον αρνητικό αντίκτυπο των μέτρων εμπορικής άμυνας της ΕΕ στο κόστος κατασκευής της ευρωπαϊκής αιολικής βιομηχανίας.
Όπως αναφέρει η WindEurope, αυτή συνεργάζεται στενά με την Επιτροπή για όλα αυτά τα ζητήματα ως μέλος του βιομηχανικού φόρουμ της ΕΕ.
Πηγή: WindEurope