Στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη αναφορικά με τις φιλόδοξες πολιτικές που θα οδηγήσουν στη ενεργειακή μετάβαση των κρατών - μελών αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες της σχετικής συζήτησης για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, υπογράμμισε ότι η “Πράσινη Συμφωνίαl” έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει τώρα που αποφασίστηκε, μετά την πανδημία, σε σχέση με πριν. Αναφορικά με την παροχή βοήθειας και τεχνογνωσίας προς κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, σημείωσε ότι το Ταμείο αφορά μεν τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ωστόσο οι εμπειρίες από τη μετάβαση θα πρέπει να οδηγήσουν σε συνεργασία με τις χώρες της εν λόγω περιοχής. «Η Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα γι’ αυτές» τόνισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, ενώ διευκρίνισε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα σε εταιρείες της ΕΕ. «Η μετάβαση σε βιώσιμη οικονομία θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας από την τωρινή Οικονομία», συμπλήρωσε.
«Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις τη συνεργασία Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας. Η Ελλάδα παρουσιάζει εκπληκτικές ευκαιρίες - είναι σίγουρη επένδυση» είπε χαρακτηριστικά.
Ακολούθως ο ίδιος τόνισε ότι το φυσικό αέριο θα παίξει σημαντικό ρόλο για κάποιες χώρες, στη μετάβαση τους από τον λιγνίτη στις ΑΠΕ. «Πρόκειται για μια τεράστια ευκαιρία. Η περίοδος μετάβασης από ορυκτά καύσιμα σε ΑΠΕ θα είναι πολύ σύντομη και θα υπάρξει βεβαίως οικονομική βοήθεια κατά τη μετάβαση αυτή» διευκρίνισε.
«Οι ΗΠΑ έχουν επανέλθει μετά την Τραμπ εποχή. Παρόλο που η τότε κυβέρνηση αρνιόταν την κλιματική αλλαγή και βγήκε από το Σύμφωνο των Παρισίων, σε επίπεδο Πολιτειών και εταιρειών κινούνταν προς πιο “πράσινες” πρακτικές. Δεν χάθηκαν εντελώς τα τέσσερα αυτά χρόνια», πρόσθεσε σχετικά.
Ο Frans Timmermans αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις της Κίνας και της Ρωσίας. «Το θέμα της Κλιματικής Αλλαγή δεν είναι κάτι που λ.χ. η Κίνα πρέπει να το κάνει για τους άλλους, αλλά για την ίδια. Και στην περίπτωση της Ρωσίας πρέπει να “χτυπάμε το καμπανάκι” γιατί μοιραζόμαστε την ίδια ήπειρο. Μια σταθερή Ρωσία είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης από ότι μια ασταθής και μη εύρωστη Ρωσία».
Στο τέλος της ομιλίας του, ο ευρωπαίος αξιωματούχος είπε με νόημα: «Το υδρογόνο πλέον είναι σαν ο ροκ σταρ στο χώρο της ενέργειας, όλοι θέλουν να συμμετέχουν».
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας ανέφερε ότι όλοι επιθυμούν ευημερία και βιώσιμη ανάπτυξη. «Έχουμε σχεδιάσει ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι δράσεις και αποφάσεις καταδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι συμμέτοχος στο Ευρωπαϊκό Όραμα για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα. Θέλουμε να πετύχουμε το στόχο της διείσδυσης σε ΑΠΕ» είπε αρχικά.
«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 25-30%. Υποστηρίζουμε σθεναρά αυτήν την πολιτική και το έχουμε κάνει γνωστό και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα πρέπει να έχουμε ένα καινοτόμο κύμα έργων ύψους 2 δισ. ευρώ. Συνολικά θα χρησιμοποιηθούν 4 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Θα υποκαταστήσουμε το λιγνίτη με φυσικό αέριο, φροντίζοντας ωστόσο για την απρόσκοπτη παροχή ενέργειας» πρόσθεσε.
Ο υπουργός αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας για το φυσικό αέριο ανέφερε ότι είναι έτοιμη κατά 99%. «Αναμένουμε την έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών. Είμαστε πολύ κοντά στο σημείο της έναρξης κατασκευής του σημαντικού έργου της διασύνδεσης αερίου. Η Ελλάδα είναι προσεκτική και έχει αναλάβει τη δέσμευση να βοηθήσει τη Βόρεια Μακεδονία στα σχέδια της», υπογράμμισε σχετικά.
Ο υπουργός αποσαφήνισε ότι στην Ελλάδα επιχειρείται η διασφάλιση της παροχής αερίου, «γιατί θέλουμε να αλλάξουμε το ενεργειακό μας μείγμα» όπως είπε.
«Δίνουμε φυσικά επίσης την ευκαιρία να φτάσει αυτό και σε άλλες χώρες, π.χ. μέσω Ιταλίας. Υποστηρίζουμε πλήρως τον EASTMED. Ήδη έχουν προβλεφθεί 70 εκατ. ευρώ για τις αναγκαίες μελέτες, ενώ το 50% του ποσού χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι αγορές θα αποφασίσουν τη δημιουργία αυτού του έργου. Του χρόνου μάλλον θα ληφθεί αυτή η απόφαση επένδυσης. Το έργο θα είναι οικονομικά βιώσιμο. Το 20% της χωρητικότητας του EASTMED θα αφορά στο Υδρογόνο», σημείωσε.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Φυσικού Σχεδιασμού - Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας Naser Nuredini έκανε γνωστό, κατά την τοποθέτησή του, ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει προβεί σε δανειοληψία προκειμένου να ανταποκριθεί στις σχετικές απαιτήσεις.
«Θα κινηθούμε αδιαμφισβήτητα προς την ηλιακή ενέργεια. Θέλουμε να απενεργοποιήσουμε τα εργοστάσια λιγνίτη μας τα αμέσως επόμενα χρόνια. Το θέμα είναι πώς θα γίνουμε ενεργειακά αποδοτικοί» είπε μεταξύ άλλων.
«Πρέπει να δούμε το φυσικό αέριο ως μια μεταβατική λύση, μειώνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση στη χώρα, κάτι που είναι ένα από τα μεγάλα μας προβλήματα. Σίγουρα μπορούμε να υποβάλουμε αίτηση και να αποτελέσουμε σαν χώρα “κόμβο Υδρογόνου”» πρόσθεσε σχετικά, επισημαίνοντας ωστόσο πρέπει προηγουμένως να γίνουν οι σχετικές μελέτες.
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Νεκταρία Σταμούλη από το Politico.