Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στήριξη της πολωνικής πολιτικής υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μετά από επανεξέταση των κρατικών ενισχύσεων.
Πρόκειται για πρόγραμμα που προορίζεται για τη στήριξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων και έχει συνολικό μέγιστο προϋπολογισμό 22,5 δισ. ευρώ έως το 2030.
Η ενίσχυση θα χορηγηθεί με τη μορφή πριμοδότησης αμφίδρομης σύμβασης επί της διαφορά, κατά τη διάρκεια 25 ετών, αλλά μόνο έως 100.000 ώρες πλήρους φόρτισης ανά MW εγκατεστημένης χωρητικότητας.
Σύμφωνα με το μοντέλο, η μεταβλητή πριμοδότηση υπολογίζεται ως η διαφορά μεταξύ της τιμής αναφοράς και της τιμής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Όταν η τιμή αγοράς είναι χαμηλότερη από την τιμή αναφοράς, οι δικαιούχοι θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν πληρωμές ίσες με τη διαφορά μεταξύ των δύο τιμών. Όταν η τιμή αγοράς υπερβαίνει την τιμή αναφοράς, οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρώσουν τη διαφορά μεταξύ των δύο τιμών στο κράτος.
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Margrethe Vestager, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε:
«Αυτό το πολωνικό σύστημα είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς η πολιτική ανταγωνισμού μπορεί να επιτρέψει στα κράτη μέλη να υποστηρίξουν έργα πράσινης ενέργειας, όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Δίνει το κίνητρο σε εταιρείες να επενδύσουν σε τέτοια πράσινα έργα όπου διαφορετικά δεν θα είχαν επενδύσει. Ελπίζουμε ότι θα δούμε πολλές τέτοιες πρωτοβουλίες στο μέλλον, οι οποίες θα συμβάλλουν στην Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, χωρίς να στρεβλώνουν αδικαιολόγητα τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά».
Το πρόγραμμα θα κυκλοφορήσει σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη φάση, στα υπεράκτια έργα θα χορηγηθεί ενίσχυση χρησιμοποιώντας την εξαίρεση από την υποχρέωση δημοπρασίας, λόγω της ύπαρξης πολύ περιορισμένου αριθμού έργων. Η τιμή αναφοράς για έργα στην πρώτη φάση θα καθοριστεί διοικητικά με βάση το κόστος τους, με μέγιστο όριο στα 71,82 ευρώ / MWh.
Αφού αποκτήσει την περιβαλλοντική άδεια που θα καθορίσει τα τελικά τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, κάθε έργο θα υποβάλει ατομική κοινοποίηση με επιχειρηματικό σχέδιο στην Επιτροπή. Με βάση το αντίστοιχο επιχειρηματικό σχέδιο, η Επιτροπή θα αξιολογήσει μεμονωμένα το συγκεκριμένο επίπεδο της επιχειρησιακής ενίσχυσης.
Τέλος, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης του καθεστώτος, η ενίσχυση θα χορηγηθεί μέσω ανοικτών και ανταγωνιστικών δημοπρασιών που θα διοργανωθούν από το 2025 και η τιμή αναφοράς των έργων θα καθοριστεί με βάση την αντίστοιχη προσφορά.