Στην Τσεχία, αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν παρέμβει για να παράσχουν ζωτικής σημασίας στήριξη. Η Σλοβενία, το Βέλγιο, η Κροατία και η Γερμανία έχουν αποστείλει εκατοντάδες αφυγραντήρες, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για το στέγνωμα κτιρίων που έχουν καταστραφεί από τα νερά, καθώς και για τη στήριξη των προσπαθειών ανάκαμψης. Εν τω μεταξύ, το αίτημα της Πολωνίας για είδη επεξεργασίας των υδάτων ικανοποιήθηκε από τη Σουηδία, η οποία θα αποστείλει στην Πολωνία εκατοντάδες φιάλες χλωραμίνης μέσω του Μηχανισμού.
Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Ευχαριστώ τα κράτη μέλη για την άμεση αντίδρασή τους. Αυτή η συλλογική προσπάθεια αναδεικνύει την αταλάντευτη δέσμευση της ΕΕ για αλληλεγγύη και συνεργασία σε περιόδους κρίσης. Διασφαλίζουμε την ανακούφιση όσων έχουν πληγεί απ’ αυτές τις καταστροφικές πλημμύρες.»
Επιπλέον, η υπηρεσία διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Copernicus παρέχει δορυφορικές εικόνες για την υποστήριξη των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης στις πληγείσες χώρες. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΕΕ (ΚΣΑΕΑ) συνεχίζει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση και είναι έτοιμο να παράσχει περαιτέρω βοήθεια, εφόσον προκύψει η ανάγκη.
Επιπλέον, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε χθες ότι θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν 10 δισ. ευρώ από τα ταμεία συνοχής για τις χώρες που έχουν πληγεί από τις σοβαρές πλημμύρες.