Για πίεση στην αγορά ενέργειας λόγω των διεθνών αυξήσεων στις τιμές έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, ενώ υποστήριξε πως μέχρι το Μάρτιο οι τιμές του φυσικού αερίου θα είναι στα τρέχοντα επίπεδα ή λίγο χαμηλότερα.
Ο κ. Δαγούμας έκανε επίσης λόγο για μια καθαρή σχέση μεταξύ προμηθευτή και καταναλωτή με κανόνες διαφάνειας και συνθήκες ανταγωνισμού, ενώ για το "καυτό" θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής που εφαρμόζεται στα τιμολόγια πως "Ο κάθε προμηθευτής μπορεί να επιλέγει ό,τι ρήτρα θέλει, αλλά ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει το ελάχιστο και μέγιστο όριο της χρέωσης για να αναλαμβάνει το ρίσκο της επιλογής του τιμολογίου που του ταιριάζει".
Έχοντας ένα πρώτο υλικό προς επεξεργασία με την ολοκλήρωση της πρόσφατης διαβούλευσης για τα τιμολόγια ρεύματος, η ΡΑΕ έχει προχωρήσει σε επαφές με τους προμηθευτές προκειμένου να εξηγήσει τις θέσεις της, ασπάζοντας μια ορισμένη συναίνεση όπως δήλωσε ο Πρόεδρος. Στα σχέδια του Ρυθμιστή είναι να προχωρήσει σε επόμενη-δεύτερη διαβούλευση, θέτοντας σε συζήτηση ζητήματα που ακόμη μένουν ανοικτά, όχι όμως και ζητήματα που φαίνεται να υπάρχει καταρχήν συμφωνία. Ένα τέτοιο ζήτημα είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής που όπως φαίνεται υπάρχει σύγκλιση σε επίπεδο Ολομέλειας της ΡΑΕ.
Σύμφωνα με τον ίδιο στη δεύτερη διαβούλευση θα τεθούν προς συζήτηση δύο υποδείγματα το πρώτο θα αφορά στην προσυμβατική ενημέρωση των καταναλωτών και το δεύτερο στο υπόδειγμα του τιμολογίου των λογαριασμών.
Οι δύο βασικές αλλαγές που εξετάζει να εφαρμόσει η ΡΑΕ μαζί με το ΥΠΕΝ που είναι αρμόδιο, στον κώδικα προμήθειας αφορούν στην ύπαρξη δύο κατηγοριών τιμολογίων: τα σταθερά τιμολόγια στα οποία ωστόσο θα υπάρχει και ρήτρα αποχώρησης και στα κυμαινόμενα τιμολόγια στα οποία ο καταναλωτής όταν θα υπογράφει θα γνωρίζει το εκτιμώμενο ύψος της διακύμανσης της τιμής της ενέργειας. Σε περίπτωση μάλιστα που στο κυμαινόμενο τιμολόγιο ο καταναλωτής δεν είναι ικανοποιημένος θα μπορεί να αποχωρήσει χωρίς πέναλτι. Θέλουμε ο κάθε προμηθευτής να επιλέγει ό,τι ρήτρα θέλει για τα τιμολόγιά του ωστόσο όταν υπογράφει ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει εκτιμώμενο ανώτατο και κατώτατο όριο.
Οι αλλαγές στον κώδικα αναμένεται σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Δαγούμα να εφαρμοστούν από το 2022 καθώς οι εταιρείες ήδη εφαρμόζουν τιμολογιακή πολιτική και πιθανή αλλαγή νωρίτερα θα δημιουργούσε ζήτημα.
Επιπρόσθετα, βόυληση της αρχής είναι να ενσωματωθούν οι επικείμενες αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας, ενώ, ταυτόχρονα, απευθυνόμενη στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, ζητάει μεγαλύτερη ευελιξία και αυτονομία ως προς την δυνατότητα παρέμβασης στον Κώδικα.
Χρεώσεις χρήσης δικτύου: Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται πρωτοβουλία της Αρχής για την αλλαγή των χρεώσεων χρήσης δικτύου ώστε να αντιπροσωπεύουν την ονομαστική κατανάλωση του κάθε πελάτη. Η πρόθεση της αρχής είναι να μεταβούμε από το energy-based σύστημα στο capacity based σύστημα, βάσει και του οποίου θα καθορίζεται και η συνεισφορά του κάθε πελάτη προς το σύστημα. Πρόκειται για μια αλλαγή που «επιτάσσεται των καιρών» όπως ανέφερε ο Προέδρος επισημαίνοντας πως οργανικό μέρος της νέας ενεργειακής πραγματικότητας που διαμορφώνεται είναι ο ενεργός καταναλωτής, όπως ήδη συμβαίνει σε μια σειρά ευρωπαϊκές αγορές και επομένως είναι ανάγκη να προχωρήσουμε προς ένα μοντέλο δίκαιων χρεώσεων δικτύου. Σε ότι αφορά το κόστος στους καταναλωτές, θα υπάρξουν μικρές προσθαφαιρέσεις στα τιμολόγια, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Αρχής.
Εργαλείο σύγκρισης τιμών: Περιλαμβάνει αισίως 387 τιμολόγια φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, γεγονός που υποδηλώνει αυξημένο ανταγωνισμό στην αγορά. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, τα παράπονα των καταναλωτών συνεχίζουν αμείωτα – 100 αιτήματας παραπόνων είχαν κατατεθεί στην Αρχή μέχρι εχθές – πράγμα που υπογραμμίζει την ανάγκη παρέμβασης, στην κατεύθυνση δημιουργίας πλαισίου που θα επιτρέπει στον κάθε καταναλωτή να γνωρίζει πως διαμορφώνεται η τιμή στο τιμολόγιο ρεύματος ή φυσικού αερίου που έχει επιλέξει.
Ταυτόχρονα, δεν παρέλειψε να επισημάνει την ανάγκη περαιτέρω ψηφιοποίησης και εκσυγχρονισμού του κλάδου της ενέργειας, αναφέροντας επί παραδείγματι τους 2 εκατ. μετρητές «χωρίς ταυτότητα», μιας και οι προμηθευτές δεν γνωρίζουν σε ποιον ανήκουν αυτοί. Για τον λόγο αυτό η ΡΑΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλία σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την ταυτοποίηση των μετρητών αυτών. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, το έργο αυτό θα απαιτήσει ένα-δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί σε συνεργασία με τον ΔΕΔΔΗΕ.
Για τις αυξήσεις στο ρεύμα, ο κ. Δαγούμας απέφυγε να προσδιορίσει το ύψος που έχει ήδη εφαρμοστεί στην αγορά, σημειώνοντας ότι για να υπάρξει μια πλήρης εικόνα θα πρέπει να αναμένουμε να εφαρμοστούν τα μέτρα επιδότησης των λογαριασμών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση. Είναι στη διακριτική ευχέρεια της πολιτείας να προσαρμόσει την κοινωνική πολιτική και ταυτόχρονα οι προμηθευτές να ενσωματώσουν ένα ποσοστό από το ρίσκο, σημείωσε.
Για το ενδεχόμενο κάποιες εταιρείες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα εξαιτίας των υψηλών τιμών, ο κ. Δαγούμας αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας της αγοράς άλλαξε το καθεστώς και επιβάλλεται η κατάθεση εγγυητικών επιστολών από τις εταιρείες, προς το ΔΕΔΔΗΕ και το ΔΑΠΕΕΠ. Κάποιες εταιρείες που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν πρόβλημα έχουν δηλώσει ότι θα προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου ανέφερε ο κ. Δαγούμας.