Στις πολιτικές για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τη μείωση του κόστους ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και την επίτευξη των στόχων στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο 3ο φόρουμ Renewable & Storage με θέμα «Νέο περιβάλλον, νέες αγορές, νέοι πρωταγωνιστές στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης» που διοργανώνει το energypress.gr στις 13 και 14 Οκτωβρίου. Όπως σημείωσε ο υπουργός, «η εκτίναξη των τιμών ενέργειας έχει θέσει πολλούς προβληματισμούς, η ζήτηση για φυσικό αέριο αυξάνεται και αν έχουμε ένα δριμύ χειμώνα, με τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί κανείς δεν μπορεί αν προϋπολογίσει τι θα συμβεί στις τιμές φυσικού αερίου με τα χαμηλά αποθέματα και με περιορισμένη παραγωγή και προσφορά. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται να λάβει άμεσα μέτρα να στηρίξει τους καταναλωτές ενεργειακών προϊόντων και να χαράξει μια μεσο-μακροπρόθεσμη στρατηγική που θα διασφαλίσει χαμηλές τιμές ενέργειας, και από την άλλη, μηδενισμό εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».
Ενίσχυση της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων στην κλιματική κρίση
Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη των επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ο υπουργός ΠΕΝ επεσήμανε ότι «για τους επαγγελματίες ετοιμάζουμε μόνιμες λύσεις για να τους καταστήσουμε ανθεκτικούς στην κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή μετάβαση» και σημείωσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η ψήφιση την Πέμπτη για την ενσωμάτωση της οδηγίας της ΕΕ για την ενεργειακή αποδοτικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε, αξιοποιούνται 400 εκατομμύρια για εξοικονόμηση, προωθούνται μέτρα για να καταστεί εφικτή η αξιοποίηση φωτοβολταϊκών ώστε μέσα από συμψηφισμό, οι καταναλωτές να αποκτήσουν μόνιμες χαμηλές τιμές πράσινης ενέργειας και δρομολογείται πλέγμα σταδιακής μείωσης των φόρων που πληρώνουν επιχειρήσεις ώστε να καταστούν βιώσιμες.
Πολιτικές για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και τη μείωση των εκπομπών
Αναφερόμενος στις εξελίξεις στις τιμές ενέργειας ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι είναι εντελώς λάθος να αποδίδονται στην ευρωπαϊκή στρατηγική για την πράσινη συμφωνία και σημείωσε ότι «αν ο κόσμος είχε κάνει 10 χρόνια πριν αυτό που πραγματοποιείται τώρα, αυτή τη στιγμή, θα απολαμβάναμε χαμηλότερες τιμές και θα είχαμε λιγότερες εκπομπές».
Η Ελλάδα έχει θέσει στόχο η διείσδυση των ΑΠΕ να φθάσει στο 70%, κάτι που απαιτεί επενδύσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία για τη βελτίωση και την αναβάθμιση των υποδομών, όπως σημείωσε ο υπουργός. Προς αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούνται 1,5 δις ευρώ από το ταμείο της ΕΕ με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την απανθρακοποίηση, 16 δις από Ταμείο Ανάκαμψης και επόμενο ΕΣΠΑ, ενώ το υπουργείο προχωρά σε ανταγωνιστικές διαδικασίες για τις ΑΠΕ. «Μέχρι το 2025 επεκτείνουμε το σχήμα των διαγωνισμών με εκτιμώμενα πακέτα που θα προσεγγίσουν τα 30 γιγαβατ, ένα σχήμα το οποίο θα εγκριθεί μέχρι το τέλος του μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προχωρήσαμε σε θέσπιση ασφαλιστικών δικλείδων για να διασφαλίσουμε ότι θα κατασκευαστούν τα έργα αυτά μέσα από την εισαγωγή εγγυητικής από κατόχους αδειών παράγωγης», είπε ο υπουργός.
1,1 δις θα μειωθούν τα τέλη χρήσης την επόμενη τετραετία
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Σκρέκας στην αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων, ένα έργο το οποίο θα επιφέρει οφέλη για τους καταναλωτές και μείωση των τελών δικτύων στους λογαριασμούς. «Προχωρούμε σε επενδύσεις ισορροπημένες οι οποίες έχουν σχεδιαστεί με σοβαρή μελέτη κόστους - οφέλους για να είναι επωφελείς για την κοινωνία», σημείωσε και επεσήμανε ότι μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια θα έχουμε 1,1 δις. ευρώ μείωση των τελών χρήσης στους λογαριασμούς των καταναλωτών.
Ψηλά στην ατζέντα η αυτοκατανάλωση και η αποθήκευση ενέργειας
Ως προς την αξιοποίηση των ΑΠΕ από τους επαγγελματίες, ο υπουργός επεσήμανε ότι προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο αύξησε το όριο συμψηφισμού ηλεκτρικής ενέργειας από το 1 στα 3 μεγαβάτ και προωθεί διάταξη για αυτοκατανάλωση και απευθείας σύνδεση με το σύστημα ώστε να μειωθεί το κόστος ενέργειας και να μην επιβαρύνεται το ηλεκτρικό σύστημα.
«Έχουμε προχωρήσει στη στήριξη και προώθηση της εγκατάστασης μέσων αποθήκευσης για να διασφαλίσουμε ευελιξία του συστήματος και την επάρκεια εφοδιασμού, έχουμε αξιοποιήσει 450 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η προκοινοποίηση του τμήματος στήριξης για τον πρώτο διαγωνισμό ισχύος 700 μεγαβάτ για τα συστήματα μπαταριάς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διαπραγματευόμαστε να το έχουμε το συντομότερο δυνατόν για να προχωρήσουμε σε διαγωνισμό ενώ αναμένουμε και τη σχετική απόφαση για τους υβριδικούς σταθμούς στα ελληνικά νησιά», σημείωσε ο κ. Σκρέκας.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην αναθεώρηση του ΕΣΕΚ και στη στήριξη των έργων παραγωγής πράσινου υδρογόνου ενώ σημείωσε ότι προωθείται το νομοθετικό πλαίσιο και το σχήμα στήριξης για τα υπεράκτια αιολικά και διευκρίνισε ότι μέχρι 2030 θα έχουν κατασκευαστεί πάνω από 1,5 μεγαβάτ υπεράκτια και μάλιστα πολλά θα είναι επιπλέοντα καθώς είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον.
Τέλος, ο κ. Σκρέκας επεσήμανε ότι ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τον κλιματικό νόμο ο οποίος θα βγει σε διαβούλευση μέσα στο επόμενο διάστημα.