ΕΕ: Επικαιροποιημένοι κανόνες για ασφαλέστερους δρόμους, λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και ψηφιακά έγγραφα οχημάτων

ΕΕ: Επικαιροποιημένοι κανόνες για ασφαλέστερους δρόμους, λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και ψηφιακά έγγραφα οχημάτων
Παρασκευή, 25/04/2025 - 13:34

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μια συνολική αναθεώρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την οδική ασφάλεια και την ταξινόμηση των οχημάτων. Η επικαιροποίηση αφορά τρεις οδηγίες της ΕΕ που διέπουν τους ελέγχους οχημάτων, την ταξινόμησή τους, και τους οδικούς τεχνικούς ελέγχους των επαγγελματικών οχημάτων.

Οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για την οδική ασφάλεια και την ταξινόμηση οχημάτων είναι παρωχημένοι και δεν μπορούν πλέον να συμβαδίσουν με την ραγδαία πρόοδο στην τεχνολογία των οχημάτων, την αυξανόμενη ανησυχία για τη ρύπανση και τα χρονίζοντα ζητήματα οδικής ασφάλειας.

Οι νέοι κανόνες θα δίνουν προτεραιότητα στην οδική ασφάλεια και την ποιότητα του αέρα, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των ηλεκτρικών οχημάτων και την προσαρμογή στις νέες τεχνολογίες, όπως τα προηγμένα συστήματα υποστήριξης του οδηγού.

Θα θεσπίσουν περιοδικές τεχνικές επιθεωρήσεις για τα ηλεκτρικά οχήματα, νέες δοκιμές για τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφάλειας, και προηγμένες μεθόδους δοκιμών εκπομπών για την εντοπισμό των οχημάτων με υψηλές εκπομπές. Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει τη θέσπιση ετήσιων επιθεωρήσεων για αυτοκίνητα και ημιφορτηγά παλαιότητας άνω των δέκα ετών, τα οποία ευθύνονται για δυσανάλογα μεγάλες ποσότητες επιβλαβών εκπομπών.

Οι πολίτες θα προστατεύονται καλύτερα από δόλιες παραποιήσεις των οδομετρητών. Οι περιοδικοί τεχνικοί έλεγχοι θα γίνουν πιο εύκολοι για όσους και όσες διαμένουν προσωρινά σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Τέλος, η Επιτροπή προτείνει τη θέσπιση μιας ψηφιακής άδειας κυκλοφορίας οχήματος ως νέου προτύπου, και την απλούστευση της διασυνοριακής ανταλλαγής δεδομένων, βελτιώνοντας την ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων σχετικά με τις άδειες κυκλοφορίας οχημάτων μεταξύ των κρατών μελών. Έτσι θα διευκολυνθεί η αναγνώριση και ο έλεγχος των πιστοποιητικών σε διασυνοριακό επίπεδο.

Τα επόμενα 25 χρόνια, οι αλλαγές αυτές αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην οδική ασφάλεια, αποτρέποντας 65.000 σοβαρούς τραυματισμούς και σώζοντας 7.000 ζωές, κατ’ εκτίμηση.

Οι προτάσεις θα εξεταστούν τώρα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.