Eurelectric: Οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού δεν είναι επενδυτικά funds – Χρειάζονται στοχευμένη ρύθμιση

Eurelectric: Οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού δεν είναι επενδυτικά funds – Χρειάζονται στοχευμένη ρύθμιση
Παρασκευή, 25/04/2025 - 08:02

Τον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζουν οι επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας στις αγορές βασικών εμπορευμάτων, όπως η ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, επισημαίνει η Eurelectric, στο πλαίσιο της διαβούλευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση της οδηγίας MiFID (Markets in Financial Instruments Directive).

Η Eurelectric, που εκπροσωπεί τις εταιρείες ηλεκτρισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καλεί την Κομισιόν να διατηρήσει μια σταθερή και υποστηρικτική ρυθμιστική προσέγγιση, αναγνωρίζοντας ότι οι εταιρείες του κλάδου δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εταιρείες επενδύσεων.

Όπως τονίζει στην επιστολή της, οι επιχειρήσεις αυτές δεν επιδιώκουν την κερδοσκοπία, αλλά χρησιμοποιούν τις αγορές παραγώγων για να διασφαλίσουν προβλεψιμότητα στις δραστηριότητές τους και να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές με ασφάλεια και συνέπεια. «Είναι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, που προσφεύγουν στις αγορές για να εξασφαλίσουν προβλεψιμότητα στις δραστηριότητές τους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Eurelectric, η συμμετοχή των utilities στις αγορές παραγώγων είναι αναγκαία, προκειμένου να ανταποκριθούν στον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό επενδύσεων, στην κάλυψη των υποχρεώσεων προμήθειας προς τους πελάτες τους και στη σταθεροποίηση των τιμών. Η διαχείριση φυσικών περιουσιακών στοιχείων –όπως σταθμοί παραγωγής ενέργειας– προϋποθέτει λειτουργική συνέχεια, χρηματοοικονομικό προγραμματισμό και πρόσβαση σε εργαλεία αντιστάθμισης κινδύνου.

«Η πρόσβαση σε ανταγωνιστικές αγορές παραγώγων βασικών εμπορευμάτων επιτρέπει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να βελτιστοποιήσουν τη βασική επιχειρηματική τους δραστηριότητα, δηλαδή την παροχή ασφαλούς, προσιτής και απελευθερωμένης ηλεκτρικής ενέργειας» τονίζει η Eurelectric στην επιστολή.

Ως βασικά αιτήματα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Eurelectric επισημαίνει:

Τη διατήρηση της Εξαίρεσης Επικουρικής Δραστηριότητας (Ancillary Activity Exemption - AAE), ενός βασικού μηχανισμού που επιτρέπει στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας με περιουσιακή βάση να βελτιστοποιούν τα χαρτοφυλάκιά τους, χωρίς να επιβαρύνονται με ρυθμίσεις αντίστοιχες εκείνων που εφαρμόζονται στον τραπεζικό τομέα. Η κατάργηση της AAE θα μπορούσε να εκτρέψει κεφάλαια από τις απολύτως αναγκαίες επενδύσεις στο ενεργειακό σύστημα.

Την ενίσχυση του συντονισμού της ρυθμιστικής εποπτείας και της ανταλλαγής δεδομένων. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας συμμορφώνονται ήδη με καθιερωμένα πλαίσια αναφοράς, όπως οι κανονισμοί REMIT, EMIR και MiFID/R – τα οποία καλύπτουν τόσο φυσικές όσο και χρηματοοικονομικές συναλλαγές.

Την αποφυγή αποσταθεροποιητικών παρεμβάσεων στην αγορά, όπως αυστηροί περιορισμοί στις θέσεις ή παρατεταμένες αναστολές συναλλαγών. Τέτοια μέτρα ενέχουν τον κίνδυνο να υπονομεύσουν την ικανότητα των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις προμήθειας. Τέτοια εργαλεία, σημειώνεται, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ως έσχατη λύση.

Την προστασία της πρόσβασης σε ρευστές προθεσμιακές αγορές, οι οποίες αποκτούν κρίσιμη σημασία όσο μειώνονται οι δημόσιες επιδοτήσεις και οι τιμές της αγοράς καθοδηγούν τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Η Eurelectric υπογραμμίζει ότι η ύπαρξη ενός σταθερού και κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης στις ενεργειακές αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επισημαίνει επίσης ότι οι εταιρείες ηλεκτρισμού δεν λειτουργούν ως απλοί διαμεσολαβητές στις αγορές, αλλά ως πυλώνες ενός κρίσιμου κλάδου υποδομής, επενδύοντας σε μακροπρόθεσμες ενεργειακές λύσεις και διασφαλίζοντας τη συνεχή παροχή αξιόπιστης και οικονομικά προσιτής ενέργειας.