EDPR: Δρομολογούμε επενδύσεις πάνω από 500 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

Τετάρτη, 08/12/2021 - 17:39

Το πρώτο βήμα του στρατηγικού επενδυτικού σχεδίου για την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε με τα εγκαίνια του αιολικού πάρκου στο Λιβάδι. Ακολουθούν επενδύσεις άνω των 500 εκατ.ευρώ σε έργα που θα αγγίξουν τα 500 MW. «Η είσοδος μεγάλων εταιρειών στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει την ανάγκη για μια πιο διευρυμένη αγορά ΑΠΕ» δηλώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Liberal Markets, ο Damian Rodriguez Prado, Γενικός Διευθυντής της θυγατρικής της EDPR, μιας εκ των ηγέτιδων εταιρειών διεθνώς στις ΑΠΕ.

Όπως δηλώνει ο Γενικός Διευθυντής της EDPR Ελλάδας «η ύπαρξη ενός σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου, που παρέχει μακροπρόθεσμες προοπτικές, αποτελεί προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η πράσινη μετάβαση στον κατάλληλο χρόνο».

Πρόσφατα εγκαινιάσατε το πρώτο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα. Να περιμένουμε και άλλες επενδύσεις; Σε ποιον κλάδο ενέργειας και τι ύψους;

Το αιολικό πάρκο Λιβάδι αποτελεί το πρώτο βήμα του στρατηγικού επενδυτικού μας σχεδίου στην Ελλάδα, το οποίο εκτείνεται μέχρι το 2025 και περιλαμβάνει αρκετά έργα, που θα αγγίξουν τα 500MW δυναμικότητας και επενδύσεις συνολικής αξίας που θα ξεπερνά τα 500€ εκατ., τόσο σε χερσαία όσο και σε υπεράκτια έργα. Προσβλέπουμε στην περαιτέρω ανάπτυξή μας στην Ελλάδα και διερευνούμε συνεχώς πιθανές νέες ευκαιρίες ανάπτυξης της εταιρείας μας, οι οποίες θα μας βοηθήσουν με τη σειρά τους να συνεισφέρουμε στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και στηρίζοντας τις τοπικές οικονομίες.

Θα μιλήσουμε αναλυτικότερα για τα μελλοντικά μας σχέδια και τις όποιες εξελίξεις εν ευθέτω χρόνω.

Βρίσκεται στα σχέδιά σας η εξαγορά μικρότερων εταιρειών για να ενισχύσετε το χαρτοφυλάκιό σας;

Δεν είναι κάτι που έχουμε στα άμεσα σχέδιά μας τη δεδομένη χρονική στιγμή. Αυτό στο οποίο σκοπεύουμε να επικεντρωθούμε, είναι η ενίσχυση των υφιστάμενων συνεργασιών μας. Ωστόσο, είμαστε πάντα ανοιχτοί στο να εξετάσουμε κάθε ευκαιρία που μπορεί να προκύψει και δύναται να συμβάλλει στη στρατηγική μας.

Υπάρχει ένα debate στις αγορές. Η ενεργειακή κρίση τροφοδοτεί την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης ή οδηγεί νομοτελειακά στις παραδοσιακές μορφές ενέργειας;

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μία από τις πιο ανταγωνιστικές διαθέσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, επομένως αποτελούν την καλύτερη επιλογή για κάθε χώρα σήμερα. Επιπλέον, στην Ευρώπη βιώνουμε τις συνέπειες της μεγάλης εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο, οπότε η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης μόνο οφέλη μπορεί να αποφέρει για την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία. Η ύπαρξη ενός σταθερού ρυθμιστικού πλαισίου, που παρέχει µακροπρόθεσµες προοπτικές, αποτελεί προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί αυτή η μετάβαση στον κατάλληλο χρόνο.

Η αύξηση της τιμής πρώτων υλών, οδηγεί την κατασκευή ΑΠΕ σε καθυστέρηση;

Δεν είναι κάτι που μας απασχολεί ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το 90% της επένδυσης για πολλά από τα έργα μας έχει ήδη ολοκληρωθεί. Ωστόσο, είναι αναμενόμενο πως αν το κόστος των υλικών συνεχίσει να αυξάνεται στο μέλλον, αυτό θα έχει κατ’ επέκταση αντίκτυπο στην αύξηση της τιμής της ενέργειας ανά μεγαβατώρα.

Τέλος, τι έχει αλλάξει στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια; Από μεγάλες επενδύσεις όπως η δική σας, έως επενδύσεις εταιρειών όπως η Pfizer, η Microsoft και η Amazon Web Services.

Η είσοδος αυτού του τύπου εταιρειών αντικατοπτρίζει την ανάγκη για μια πιο διευρυμένη αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα. Μια αγορά με εύκολη τιμολογιακή πρόσβαση, όχι μόνο μέσω των διαγωνισμών που διοργανώνει η κυβέρνηση, αλλά και με δυνατότητα σύναψης διμερών συμφωνιών μεταξύ εταιρειών, όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω. Η αγορά των PPA θα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα.

Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο / Liberal