Ο Ειδικός Λογαριασμός για την αποζημίωση των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), που διαχειρίζεται ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), αποκτά πολύτιμη ρευστότητα από την αύξηση των τιμών.
Η εκτόξευση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού κάνει καλό στην… υγεία του ΕΛΑΠΕ. Και μπορεί για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να συνιστούν δυσβάσταχτη, πλέον, επιβάρυνση, δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για όλους. Το νόμισμα έχει δύο όψεις.
Ο Ειδικός Λογαριασμός για την αποζημίωση των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), που διαχειρίζεται ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), αποκτά πολύτιμη ρευστότητα από τον Ιούνιο, εξαιτίας της εκτόξευσης της χονδρεμπορικής τιμής στην Αγορά Επόμενης Ημέρας. Από την εξέλιξη αυτή προκύπτει αξιοσημείωτη διαφορά με την εγγυημένη ταρίφα των ΑΠΕ (στην κατηγορία των Feed in Premium), που εμφανίζονται έτσι να υπεραμοίβονται. Αυτήν τη διαφορά είναι υποχρεωμένοι τώρα να επιστρέψουν οι συγκεκριμένοι σταθμοί ΑΠΕ με Συμβάσεις Διαφορικής Προσαύξησης (ΣΕΔΠ), στον ΔΑΠΕΕΠ, για να καταλήξει στη δεξαμενή του ΕΛΑΠΕ, ύστερα από σχετική νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που ψηφίσθηκε στα μέσα Οκτωβρίου.Remaining Time-0:00FullscreenMute
Ο Διαχειριστής ανάρτησε χθες στη ιστοσελίδα του τις Ειδοποιήσεις Πληρωμής για την επιστροφή της Διαφορικής Προσαύξησης έως τον Αύγουστο 2021, με καταληκτική ημερομηνία στις 17 Δεκεμβρίου. Οι ΑΠΕ που δεν θα συμμορφωθούν θα αποκλειστούν από την αγορά και η αμοιβή τους θα πηγαίνει υπέρ ΕΛΑΠΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, το σύνολο των ποσών που θα επιστραφούν από τις υπεραμοιβές των ΑΠΕ ως τον Αύγουστο υπολογίζεται σε περίπου 22 εκατ. ευρώ, ενώ από τον Σεπτέμβριο έως τα τέλη του 2021 θα φθάσει σε περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Με βάση το τελευταίο μηνιαίο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ για τον Ιούλιο, ο Διαχειριστής είχε τον μήνα αυτό πάνω από 15.000 ενεργές συμβάσεις, εκ των οποίων 1.248 είναι με ΣΕΔΠ. Ο ΔΑΠΕΕΠ εκπροσωπεί στις αγορές περίπου το 70% της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα με ενεργές συμβάσεις, όπως και φωτοβολταϊκά στεγών, καθώς και το 68,5% της εγχεόμενης ισχύος, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουλίου.
Για το τελευταίο τρίμηνο του 2021 ο Διαχειριστής θέτει ως παραδοχή μέση χονδρεμπορική τιμή στα 135 ευρώ/Mwh, όταν από την 1η Οκτωβρίου έως σήμερα διαμορφώνεται στα 214,82 ευρώ/MWh. Μία τιμή που δεν αποκλείεται να πάει ακόμη παραπάνω, πράγμα που σημαίνει οι εισροές στον ΕΛΑΠΕ θα είναι πολύ περισσότερες.
Αθηνά Καλαϊτζόγλου / euro2day.gr