Τη συνέχιση της επιχορήγησης των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας για όσο διαρκεί η κρίση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού ανήγγειλε επί της ουσίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής το περασμένο Σάββατο.
Έτσι και για το 2022 η επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης στους οικιακούς καταναλωτές και τους μικρούς επαγγελματίες αναμένεται να είναι το κύριο όπλο που θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις της κιλοβατώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία και με τον ΔΑΠΕΕΠ (Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης), ο οποίος τηρεί κι εποπτεύει τον λογαριασμό επιδότησης των παραγωγών ΑΠΕ με έσοδα από τα δικαιώματα CO2 έχουν ξεκινήσει τις ασκήσεις για την προβολή των εισπράξεων της νέας χρονιάς από τις δημοπρασίες των ρύπων.
Οι εκτιμήσεις θέλουν τις τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών αέριων ρύπων να συνεχίσουν να κινούνται στα επίπεδα των 70 και 80 ευρώ/τόνο και το νέο έτος και μάλιστα με ανοδικές τάσεις. Άρα το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που συστήθηκε για να συγκεντρώνει έσοδα από το CO2 για την ενίσχυση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει αυξημένους πόρους και το νέο έτος.
Δυσοίωνες προβλέψεις
Οι προβλέψεις σε ό,τι αφορά τις τιμές ενέργειας είναι δυσοίωνες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής επικαλέστηκε για την πορεία τους όπως και εκείνη του πληθωρισμού τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ που θέλουν ένα εξάμηνο ανατιμητικών πιέσεων.
Τα futures του φυσικού αερίου TTF δείχνουν τη διατήρηση των τιμών στα επίπεδα των 133 με 134 ευρώ/MWh και τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Για τον Μάρτιο η πρόβλεψη είναι στα 119 ευρώ και για το δεύτερο τρίμηνο της νέας χρονιάς οι τιμές του TTF θα κινούνται στα επίπεδα των 79 με 85 ευρώ/MWh.
Με αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση φέρεται να έχει λάβει την απόφαση να συνεχίσει για όσο χρειάζεται την οικονομική επιχορήγηση των λογαριασμών ρεύματος των νοικοκυριών και το 2022. Με τον ίδιο, δηλαδή τρόπο που κάνει τους τελευταίους μήνες.
Ως προς τα σχέδια που θέλουν τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού προστασίας με επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος μόνο των ευάλωτων νοικοκυριών, αυτά, κατά τις πληροφορίες, μπαίνουν στην άκρη. Ή στην καλύτερη των περιπτώσεων θα δουλεύονται ώστε αν καταστεί εφικτό το νέο σύστημα να είναι έτοιμο το πρώτο τρίμηνο του 2022.
Χρήστος Κολώνας / ot.gr