Στις προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημοσιογράφο Μαριάννα Τζάννε στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα, ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος. Η αποθήκευση και η ενίσχυση των διασυνδέσεων είναι μεταξύ αυτών.
Σημαντικό πρόβλημα παραμένει η γραφειοκρατία: «Αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και πανευρωπαϊκό πρόβλημα. Σήμερα ένα αιολικό πάρκο από την μέρα που θα ξεκινήσει για να κάνει την πρώτη του αίτηση σε μια υπηρεσία μέχρι το σημείο που θα είναι έτοιμο για κατασκευή και θα έχει πάρει το σύνολο των αδειών, φτάνει την δεκαετία και πολλές φορές την ξεπερνά. Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις που έχει φτάσει τα 18 έως 20 χρόνια».
Η ενεργειακή μετάβαση προσφέρει απτά οικονομικά οφέλη στην καταναλωτή: «Για παράδειγμα τα νέα αιολικά πάρκα έχουν κόστος της τάξης των 55 ευρώ, δηλαδή 3-4 φορές χαμηλότερο από τα ορυκτά καύσιμα.
Επειδή λοιπόν τα αιολικά πάρκα παράγουν και αμείβονται πολύ φθηνότερα από την τιμή που διαμορφώνεται από τους σταθμούς ορυκτών καύσιμων στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, δημιουργείται ένα σημαντικό οικονομικό πλεόνασμα. Με αυτό το πλεόνασμα η κυβέρνηση επιδοτεί τους λογαριασμούς. Δηλαδή, οι επιδοτήσεις που βλέπουμε στους λογαριασμούς ως «Πίστωση ΤΕΜ» υπάρχουν χάρη στα αιολικά πάρκα. Τον Οκτώβριο του 2021, τελευταίος μήνας για τον οποίο έχουν δημοσιευθεί στοιχεία, αυτό το πλεόνασμα ήταν 114 εκατ. ευρώ. Εκτιμούμε ότι έως τώρα έχει ξεπεράσει συνολικά τα 800 εκατ. ευρώ, αλλά θα πρέπει να αναμένουμε τα αναλυτικά στοιχεία.
Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο οικονομικό όφελος που προσφέρουν όλες οι ανανεώσιμες στον Έλληνα καταναλωτή. Επειδή ο ήλιος και άνεμος είναι δωρεάν, οι ΑΠΕ οδηγούν κάθε ώρα στο σβήσιμο των πιο ακριβών σταθμών αερίου ή λιγνίτη που θα δούλευαν αν δεν υπήρχαν οι ΑΠΕ. Έτσι μειώνεται η τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, δηλ. η λεγόμενη οριακή τιμή συστήματος που καθορίζεται από την πιο ακριβή συμβατική μονάδα που λειτουργεί κάθε ώρα. Αυτή όμως η τιμή, όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο πιο πολύ φουσκώνει τον λογαριασμό ρεύματος. Σύμφωνα με πρόσφατη απολογιστική μελέτη της ΕΛΕΤΑΕΝ εάν δεν υπήρχαν οι ΑΠΕ, τότε αυτό το επιπλέον κόστος στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας θα ήταν για το 2021, 2,5 δισεκατομμύρια παραπάνω, κόστος που θα βάρυνε ακόμα περισσότερο τους λογαριασμούς ρεύματος».