Σε αναμονή της τελικής έκδοσης του σχεδίουREPowerEU, πάνω από 500 εταιρείες της αλυσίδας αξίας βιοενέργειας έστειλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και συγκεκριμένα στην Πρόεδρο φον ντερ Λάιεν, στον Αντιπρόεδρο Τίμερμανς και στους Επιτρόπους Σίμσον και Μπρετόν, ζητώντας μια ολιστική προσέγγιση στον καθορισμό του οδικού χάρτη για την ενεργειακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.
Η επιστολή αυτή είναι μια αποφασιστική αντίδραση του τομέα μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης REPowerEU στα μέσα Μαρτίου, η οποία παραβλέπει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη βιώσιμη βιοενέργεια ως μέρος των λύσεων για την ουσιαστική εξάλειψη της εξάρτησης της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο πριν από το 2030. Αυτή η ατυχής έλλειψη οράματος έρχεται σε αντίθεση με τον αδιαμφισβήτητο ρόλο της βιομάζας στην προώθηση της διείσδυσης των ΑΠΕ και στην επίτευξη της οικονομίας μηδενικού άνθρακα μέχρι το 2050, όπως επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) καθώς και από τους επιστήμονες του IEA Bioenergy.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι και οι υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής αλυσίδας αξίας της βιοενέργειας και των βιοκαυσίμων, οι περισσότεροι από τους οποίους αντιπροσωπεύουν μικρομεσαίες και οικογενειακές επιχειρήσεις, παροτρύνουν τους ηγέτες της ΕΕ να επανεξετάσουν το σχέδιό τους και να συμπεριλάβουν τη βιομάζα, μια άμεσα διαθέσιμη λύση, μεταξύ των απαντήσεων στην τρέχουσα κρίση ενεργειακής ασφάλειας και τιμών ενέργειας.
Στην επιστολή, οι εταιρείες γράφουν: «Ανησυχούμε για την έλλειψη οράματος στο πλαίσιο των προτάσεων REPowerEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν λύσεις που μπορούν να προσφέρουν μια γρήγορη μείωση της εξάρτησης [από το ρωσικό φυσικό αέριο], όπως μια σειρά από εφαρμογές βιοενέργειας, η παραγωγή ενέργειας από τα απόβλητα και η τηλεθέρμανση».
Για να τονίσουν τον σημερινό και μελλοντικό ρόλο της βιοενέργειας για την κοινωνία στο σύνολό της, οι υπογράφοντες υπενθυμίζουν ότι «ο Ευρωπαϊκός τομέας της βιοενέργειας είναι παγκόσμιος ηγέτης στις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με περισσότερες από 800.000 θέσεις εργασίας και πάνω από 50.000 εταιρείες σε όλη την αλυσίδα αξίας».
Επιπλέον, η επιστολή υπογραμμίζει πως «η βιοενέργεια είναι άμεσα διαθέσιμη και μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα, συχνά με χαμηλό κόστος. Για παράδειγμα, στην τηλεθέρμανση, η μετάβαση από ορυκτά καύσιμα σε βιομάζα και απόβλητα έχει μειώσει το κόστος και τις εκπομπές σε πολλές χώρες. Για οικιστικά και εμπορικά κτίρια, η θέρμανση με πελλέτες, μπρικέτες ή τεμαχισμένο ξύλο προσφέρει μια καθαρή και αποτελεσματική εναλλακτική λύση έναντι του φυσικού αερίου και του πετρελαίου».
«Η βιοενέργεια, για την οποία εφαρμόζονται νομικά δεσμευτικά κριτήρια αειφορίας, εκτός από την αντιμετώπιση της ενεργειακής μας ασφάλειας, μπορεί επίσης να επιτύχει τους κλιματικούς μας στόχους, κάτι που δεν ισχύει για όλες τις επιλογές που είναι υπό εξέταση αυτή τη στιγμή».
«Οι Ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν μπορούν να αμφιβάλουν για τον ρόλο της βιοενέργειας. Εμείς, οι ηγέτες της βιομηχανίας βιοενέργειας και των βιοενεργειακών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας στην Ευρώπη, καλούμε τους πολιτικούς μας ηγέτες να μας επιτρέψουν να συνεισφέρουμε. Μαζί μπορούμε να προωθήσουμε τη χρήση αειφόρας βιοενέργειας στην Ευρώπη για να αντικαταστήσουμε τον εισαγόμενο άνθρακα, το πετρέλαιο και το ορυκτό φυσικό αέριο και να εξασφαλίσουμε ένα μείγμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας" καταλήγει η επιστολή.
Ο Jean-Marc Jossart, Γενικός Γραμματέας της Bioenergy Europe, δήλωσε: «Αυτή η πρωτοφανής έκκληση του κλάδου της βιοενέργειας στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις μεταξύ των ουσιαστικών στόχων που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και του τρόπου με τον οποίο καθορίζει τις στρατηγικές για την επίτευξή τους. Είναι ανεξήγητο να βλέπουμε τέτοια αποκήρυξη του ρόλου της βιώσιμης βιοενέργειας στη μείωση της εξάρτησης της ΕΕ από την εισαγωγή ρωσικών ορυκτών καυσίμων. Οι παράγοντες της αγοράς ξαφνιάζονται από την έλλειψη κοινής λογικής που επιδείχθηκε με την παρουσίαση της ανακοίνωσης REPowerEU στα μέσα Μαρτίου. Πέρα από την ενεργειακή σταθερότητα και ασφάλεια της Ευρώπης, η ΕΕ χρειάζεται τη βιοενέργεια για να επιτύχει τους δικούς της μακροπρόθεσμους περιβαλλοντικούς και ενεργειακούς στόχους».
Από ελληνικής πλευράς, η επιστολή υπογράφεται από αντιπροσώπους των εταιρειών Agrigas Energy Α.Ε., AgromethaneHellas Α.Ε., CaminoDesign / PelleTech, ΔΕΤΕΠΑ / Δημοτική Επιχείρηση Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου, Ενεργειακή Συνεταιριστική Εταιρεία Καρδίτσας, Epsilon Ενεργειακή Κατασκευαστική, Goldeco, PrimeLaserTechnology, Βιοενεργειακή Δύναμη ΙΚΕ, καθώς και από τον κ. Αντώνη Γερασίμου, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Ανάπτυξης Βιομάζας (ΕΛΕΑΒΙΟΜ).