Στην κατοχή της εφημερίδας περιήλθε σχέδιο του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Ενεργειακής Οικονομίας και Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων (BDEW) που καταπιάνεται με τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν ώστε η Γερμανία να επωφεληθεί από το θαυματουργό όπλο εναντίον της κλιματικής αλλαγής, όπως χαρακτηρίζεται.
«Η ένωση που συνέταξε το έγγραφο διατύπωσης θέσεων έχει κατά νου ένα νόμο που θα προωθεί το υδρογόνο επιταχύνοντας το μετασχηματισμό της βιομηχανίας φυσικού αερίου. Απαιτείται ένα εντελώς νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης που να ανταμείβει τόσο την παραγωγή όσο και τη χρήση υδρογόνου, για παράδειγμα μέσω των λεγόμενων συμβάσεων επί διαφορών (CfD), τις οποίες θέλει και η κυβέρνηση συνασπισμού», σημειώνεται.
«Οι εταιρείες αποζημιώνονται για τα επενδυτικά κόστη, τα οποία δεν μπορούν να αντισταθμίσουν μέσω μειωμένων δαπανών, για παράδειγμα για πιστοποιητικά διοξειδίου του άνθρακα».
Φτάνει όμως το πράσινο υδρογόνο για όλους;
Ο σύνδεσμος παραδέχεται ότι χρειάζονται περισσότερες εισαγωγές και οι απαραίτητες υποδομές. Σε κάθε περίπτωση από το υδρογόνο δεν πρέπει να επωφεληθούν μόνο οι χώρες που θέλουν να απελευθερωθούν από τα ορυκτά καύσιμα ή τις ρωσικές πρώτες ύλες, αλλά και αυτές που το παράγουν.
Το υδρογόνο αντιπροσωπεύει σήμερα ένα μικρό ποσοστό του ενεργειακού μείγματος σε παγκόσμιο και ενωσιακό επίπεδο και εξακολουθεί να παράγεται σε μεγάλο βαθμό από ορυκτά καύσιμα, ιδίως από φυσικό αέριο ή από άνθρακα. Το καθαρό υδρογόνο, το οποίο λαμβάνεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μπορεί να συμβάλει στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της βαριάς βιομηχανίας ή των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, που καταναλώνουν σήμερα πολλά ορυκτά καύσιμα.
Το υδρογόνο μπορεί επίσης να αποθηκευτεί σε κυψέλες καυσίμου –κυρίως τεράστιες μπαταρίες– και να χρησιμοποιηθεί με ευέλικτο τρόπο σε όλους τους τομείς της βιομηχανίας, των μεταφορών, της ηλεκτρικής ενέργειας και των κατασκευών. Μπορεί ως εκ τούτου να συμβάλει στο να αποφευχθούν οι διακυμάνσεις του εφοδιασμού από πηγές που εξαρτώνται από τις καιρικές συνθήκες, όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Η εκτεταμένη χρήση του υδρογόνου θα μπορούσε να αποτελέσει καθοριστικό βήμα προς μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη, στόχο που επιθυμεί να επιτύχει η ΕΕ έως το 2050.
Με πληροφορίες: DEUTSCHE WELLE