Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Χαβάη που τους τελευταίους μήνες οι κάτοικοί της έχουν αυξήσει κατά πολύ τους ηλιακούς συλλέκτες, ιδίως στις μονοκατοικίες. Σύμφωνα με τους New York Times το ένα τρίτο των μονοκατοικιών στη Χαβάη έχουν ηλιακούς συλλέκτες στον τελευταίο όροφο - περισσότερο από το διπλάσιο του ποσοστού στην Καλιφόρνια - και οι αξιωματούχοι αναμένουν πολλά περισσότερα σπίτια να προσθέσουν πάνελ και μπαταρίες τα επόμενα χρόνια.
Να σημειωθεί ότι η Χαβάη ήταν από τις περιοχές του κόσμου που μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενισχύθηκε η υιοθέτηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από της Πολιτεία. Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Χαβάη εκτινάχθηκαν 34 τοις εκατό τον Απρίλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, επειδή πολλά από τα εργοστάσιά της καίνε πετρέλαιο. Περίπου το ένα τρίτο αυτού προήλθε από τη Ρωσία πέρυσι.
Η πολιτεία αύξησε τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μεγάλο βαθμό αναγκάζοντας τις ηλεκτρικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να δέχονται ηλιακή ενέργεια στον τελευταίο όροφο αντί να την καταπολεμούν, όπως έχουν κάνει οι εταιρείες ενέργειας στην Καλιφόρνια, τη Φλόριντα και άλλες πολιτείες.
Αξίζει να τονιστεί πως η Χαβάη εξαρτάται σε δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό από το πετρέλαιο σε σχέση με την ηπειρωτική Αμερική. Το πετρέλαιο μέχρι την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το έπαιρνε κυρίως από τη Ρωσία, τη Λιβύη, την Αργεντινή και, ένα μικρό μέρος, την Αλάσκα. Μετά τις αμερικανικές κυρώσεις και την απαγόρευση εισαγωγής αργού πετρελαίου από τη Ρωσία, το κράτος έχει στραφεί σε άλλες αγορές, ενώ ταυτόχρονα προωθεί τη λύση των ΑΠΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν οι New York Times για τη διαχείριση της προσφοράς και της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας η Χαβάη προσφέρει έως και 4.250 $ σε ιδιοκτήτες κατοικιών στο Oahu, όπου κατοικεί περίπου το 70 τοις εκατό του πληθυσμού της πολιτείας και της Χονολουλού, να εγκαταστήσουν μπαταρίες στο σπίτι με τα ηλιακά τους συστήματα, καταβάλλοντας έως και το ένα τρίτο του κόστος για να γίνει αυτό. Τα βοηθητικά προγράμματα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις μπαταρίες για τροφοδοσία μεταξύ 6 και 8:30 μ.μ., όταν η ζήτηση ενέργειας συνήθως κορυφώνεται.
Η στροφή στις ΑΠΕ είχε παρατηρηθεί από το 2008 όταν λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή η Χαβάη βρέθηκε αντιμέτωπη με την απότομη αύξηση του ενεργειακού κόστους. Τότε η Πολιτεία είχε αποφασίσει τον σταδιακό απεγκλωβισμό από την ενέργεια που βασίζεται στα ορυκτά. Ωστόσο το 2015 εγκρίθηκε ένα στρατηγικό πλάνο που προβλέπει πως το 2045 η Χαβάη θα εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από ΑΠΕ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία φαίνεται ότι φέρνει πλέον πιο κοντά αυτόν τον στόχο.