Έντονο σύμφωνα με πληροφορίες είναι το ενδιαφέρον σε επενδύσεις σε υπεράκτια αιολικά πάρκα. Να σημειωθεί πως ενδεχομένως μέσα στο έτος θα καταθέσει η κυβέρνηση και το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο όπως έχουμε περιγράψει στο iEnergia.gr είναι το «κλειδί» για να ξεκλειδώσουν επενδύσεις στον συγκεκριμένο κλάδο. Υπενθυμίζεται πως το αιολικό δυναμικό της χώρας μας υπολογίζεται σε 30GW, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ήταν εφικτό να δημιουργηθούν έργα 2GW προϋπολογισμού 6 δισ. ευρώ, μέχρι το 2030.
Παράλληλα, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στρέφει το ενδιαφέρον της και στα Βαλκάνια. Άλλωστε όπως είχε αναφέρει ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης με αφορμή τα αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2021 αποτελεί αναγκαιότητα η ανάπτυξη των ΑΠΕ, επισημαίνοντας πως οι επενδύσεις στα δίκτυα πρέπει να συνεχιστούν, καθώς θα διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο για την ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας. Εκτιμούσε μάλιστα πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε έργα αποθήκευσης ενέργειας, που θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη φθηνή και καθαρή παραγωγή στο συνολικό ενεργειακό μίγμα και θα οδηγήσουν τα επόμενα χρόνια σε καλύτερες τιμές στην αγορά του ηλεκτρισμού.
Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες τους τελευταίους 24 μήνες έχει ολοκληρώσει συμφωνία με την RWE αλλά και έχει διαμορφώσει ένα χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη που ξεπερνά τα 10GW. Έχει ισχυρή παρουσία στην αποθήκευση με έργα ισχύος άνω του 1GW. Κατασκευάζονται ήδη έργα ΑΠΕ 355MW, εκ των οποίων περίπου 290MW αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του έτους. Να σημειωθεί πως στη Δυτική Μακεδονία έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την κατασκευή 4 φωτοβολταϊκών ισχύος 94MW, ενώ θα αναπτύξει και ένα mega φωτοβολταϊκό 500MW στην Πτολεμαΐδα. Αναμένεται δε νέος διαγωνισμός από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες για έργο 500MW εντός του καλοκαιριού.
Τέλος, το ενδιαφέρον παραμένει και στην αξιοποίηση της γεωθερμίας. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει προχωρήσει στην επιλογή στρατηγικού εταίρου με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία σε τέσσερις περιοχές: Β. Λέσβο, Νίσυρο, Μήλο – Κίμωλο – Πολύαιγο και χερσόνησο Μεθάνων.