«Θεωρούμε ότι το Χρηματιστήριο Ενέργειας θα αποτελέσει καταλύτη για την πράσινη μετάβαση. Κι αυτό διότι φέρνει κάποια βασικά πλεονεκτήματα στις αγορές, τα οποία είναι η ίση πρόσβαση, η αποτελεσματικότητα των συναλλαγών χωρίς επιμέρους διαπραγματεύσεις που χρειάζονται πολύ χρόνο και χρήμα για να ολοκληρωθούν και το κυριότερο το οικονομικό σήμα που παράγεται που έχει τη φιλοδοξία να αντικατοπτρίζει τα θεμελιώδη μεγέθη των αγορών και εξασφαλίζει τη διαφάνεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Καλαϊτζάκης, μιλώντας στο «Green Deal Greece 2022» του ΤΕΕ με τίτλο: «Προκλήσεις, απειλές και ευκαιρίες, σήμερα, για τον πράσινο μετασχηματισμό». .
Κάθε μέρα, όπως εξήγησε, οι τιμές και οι ποσότητες των συναλλαγών του ρεύματος και του αερίου (βάθρο εμπορίας) διαχέονται ελεύθερα και αυτό αποτελεί διαχρονικά καταλύτη για να πραγματοποιηθούν επενδύσεις μακροχρόνια, ενώ πιο βραχυχρόνια βοηθά και τους διαχειριστές των συστημάτων να χρησιμοποιήσουν τις ενεργειακές υποδομές με τον καλύτερο τρόπο. Στα γενικότερα οφέλη που φέρνει το χρηματιστήριο, σύμφωνα με τον κ. Καλαϊτζάκη, είναι η διαφάνεια και το οικονομικό σήμα, τα οποία συνδέονται άμεσα με τις επενδύσεις ΑΠΕ και την αποθήκευση ενέργειας, καθώς αποτελούν «την πηγή βάσει της οποίας θα εκπονηθούν τα διάφορα businessplan, θα γίνει η ανάλυση βιωσιμότητας των επενδύσεων». Το Χρηματιστήριο λειτουργεί την ενδοημερήσια αγορά με τρεις δημοπρασίες κάθε μέρα. Έτσι έχουν τη δυνατότητα οι παραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ (οι οποίες είναι στοχαστικές) να κάνουν τη σύνδεση ανάμεσα στην πρόβλεψη, η οποία εμπεριέχει ένα σφάλμα και την πραγματική παραγωγή.
Σχετικά με τα PPAs ανέφερε ότι σήμερα είναι η τελική συνάντηση για τη δημιουργία μιας μη υποχρεωτικής πλατφόρμας ( non-mandatoryplatform) που θα δίνει τη δυνατότητα σε μικρότερους παραγωγούς και καταναλωτές που δεν έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν με αρκετά μεγαλύτερα αντισυμβαλλόμενα μέρη για μακροχρόνιες συμβάσεις (από 7 έως 20 χρόνια) αγοραπωλησίας ενέργειας.
Επίσης, ο ίδιος αναφέρθηκε και στην προετοιμασία του Χρηματιστηρίου για την αγορά «πράσινου» Υδρογόνου (που παράγεται από ΑΠΕ), το οποίο αποτελεί βασικό πυλώνα της πράσινης μετάβασης. Όπως διευκρίνισε, σήμερα δεν υπάρχουν συγκριμένες αγορές, εκτός από μια προσπάθεια που κάνει η Ολλανδία. "Ως Χρηματιστήριο θέλουμε να μεταφέρουμε την εμπειρία μας από το βάθρο φυσικού αερίου στην αφορά υδρογόνου", κατέληξε.