Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου συνάπτουν στρατηγική συνεργασία για τα GOs

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου συνάπτουν στρατηγική συνεργασία για τα GOs
Παρασκευή, 31/05/2024 - 10:13

Η συμφωνία αυτή ευθυγραμμίζεται με τους στρατηγικούς μας στόχους που εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο στο τέλος του 2023 για την επέκταση των δραστηριοτήτων μας στις περιβαλλοντικές αγορές και την καθιέρωση του ΕΧΕ ως κορυφαίου ενεργειακού χρηματιστηρίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (EXE) βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (XAK) την Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024, στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου.

Το εν λόγω Μνημόνιο Συνεργασίας θεσπίζει ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του EXE και του XAK για τη διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά Πιστοποιητικών Εγγυήσεων Προέλευσης (GOs) ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η συνεργασία αυτή αποσκοπεί στην ενίσχυση των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στη στήριξη της πράσινης μετάβασης και στη διεύρυνση των εμπορικών ευκαιριών στην αγορά ενέργειας. Η συνεργασία με το XAK, μέτοχο του EXE, αποτελεί ένα βήμα προς την επίτευξη αυτού του στόχου.

Πριν από την τελετή υπογραφής, το Διοικητικό Συμβούλιο του EXE πραγματοποίησε κατ' εξαίρεση την τακτική μηνιαία συνεδρίασή του στα γραφεία του XAK στη Λευκωσία. Η εκδήλωση της υπογραφής του μνημονίου έγινε υπό την παρουσία του Διοικητικού Συμβουλίου της EXE, της Υφυπουργού παρά τω Προέδρω της Κυπριακής Δημοκρατίας, κας Ειρήνης Πική, και του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Χαράλαμπου Χαραλάμπους.

Το EXE προσβλέπει σε μια παραγωγική και αποτελεσματική συνεργασία με το XAK, προωθώντας τους κοινούς μας στόχους και ενισχύοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη στον τομέα της ενέργειας.