Την περασμένη Δευτέρα οργανώθηκε μια σημαντική εκδήλωση με πρωτοβουλία του ΔΕΣΦΑ και τέθηκαν ζητήματα, όπως τι παραγωγή υδρογόνου χρειάζεται η Ελλάδα, εάν θα πρέπει να αναπτύξει μεγάλες δομές, τι χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν.
Επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ευρώπη υπάρχει και μάλιστα ήδη χώρες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, στρέφονται στην επιλογή του υδρογόνου, αναπτύσσοντας τις απαραίτητες υποδομές. Το ενδιαφέρον στρέφεται και προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τα οποία η Γερμανία πριν λίγους μήνες υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια υδρογόνου.
Στην Ελλάδα, εκκρεμεί το ρυθμιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του υδρογόνου. Έχουν γίνει προτάσεις από την Επιτροπή για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για το υδρογόνο και καλείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να τις επεξεργαστεί.
«Χρειάζεται στρατηγικός σχεδιασμός για το υδρογόνο» αναφέρει στο iEnergeia.gr ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Σοφοκλής Μακρίδης. Όπως τονίζει η Ελλάδα θα μπορούσε να στηριχθεί σε μικρές δομές παραγωγής υδρογόνου, ενώ θα μπορούσε τις πλεονάζουσες πηγές ενέργειας από ΑΠΕ στα μη διασυνδεμένα νησιά να τις μετατρέπει σε υδρογόνο. Επιπλέον, θα μπορούσε να στραφεί στην αυτοπαραγωγή, παρέχοντας τη δυνατότητα σε νοικοκυριά, αλλά και σε επιχειρήσεις να καλύπτουν τις ανάγκες τους από το υδρογόνο. «Θα μπορούσαν ακόμα και τα ελληνικά πανεπιστήμια να παράγουν «καθαρή» ενέργεια από υδρογόνο για να καλύπτουν τις ανάγκες τους», πρόσθεσε. Ο κ. Μακρίδης επισημαίνει πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για ενεργειακή μετάβαση χωρίς σταθμούς φόρτισης με υδρογόνο για αυτοκίνητα».