«Στην ουσία πρόκειται για ένα σχέδιοταχείας απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και ταυτόχρονα επιτάχυνσης της πράσινης ενεργειακής μετάβασης»,διατυπώνοντας παράλληλα την πεποίθησή του πωςοι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και η εξοικονόμηση είναι οι μόνοι τρόποι για να μειωθεί το φυσικό αέριο από το ενεργειακό μείγμα και να αντιμετωπισθεί η κρίση.
Ο κ. Πατούλης κατά την έναρξη της τοποθέτησής του συνεχάρη τον Πρόεδρο του ΕΒΕΑ Γ. Μπρατάκο για την Ημερίδα, υπογραμμίζοντας το επίκαιρο του θέματος. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Υπ. Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης ενώ τοποθετήσεις έγιναν επίσης απότονΠρόεδρο της ΗΑΕΕ & Καθηγητή στο Πολυτεχνείο Κρήτης Σπύρο Παπαευθυμίου, τον Βασίλη Αξιώτη Αντιδήμαρχο Δήμου Αθηναίων, τον Σωκράτη Φάμελλο, Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ και τον Γιώργο Αρβανιτίδη, Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΚΙΝ.ΑΛ.
Γ. Πατούλης: «Προτεραιότητα για την Περιφέρεια η πράσινη μετάβαση»
Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι 3 είναι οι μεγάλοι πυλώνες του νέου σχεδιασμού:
- Πρώτον, είναιη διαφοροποίηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμακαι το πιο σημαντικό, από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τους σε άλλους αξιόπιστους προμηθευτές.
- Δεύτερον,πρέπει να μειώσουμε τη ζήτηση: Αυτό είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και, ακόμη πιο σημαντικό, η ενεργειακή απόδοση.
- Και τρίτον, φυσικά, πρόκειται για μιατεράστια επένδυση και επιτάχυνση της στροφής σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το πρόγραμμα επιφέρει σημαντικές αλλαγές και στο Fit-for-55 (το πρόγραμμα της πράσινης ενεργειακής μετάβασης που προτάθηκε ένα χρόνο πριν) και εισάγει πολλά νέα στοιχεία, σημείωσε επισημαίνοντας πως ο νέος σχεδιασμός αποσκοπεί στονα μειώνει ταυτόχρονα και τις τιμές και την εξάρτηση από το φυσικό αέριο, την ίδια ώρα που αυξάνει τα οικονομική οφέλη για την οικονομία, τις επενδύσεις και την απασχόληση.
«Μεμονωμένες και αποσπασματικές προσπάθειες και βελτιώσεις δεν αρκούν εφόσον δεν διαπνέονται από ένα συνολικό και ολοκληρωμένο σχέδιο. Οι δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι ανάγκη να εμπεριέχουν μία αλλαγή του υφιστάμενου αναπτυξιακού μοντέλου» ανέφερε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:
Στα πλαίσια αυτά, στην Περιφέρεια Αττικής:
• εντείναμε τις προσπάθειές μας για μείωση των αποβλήτων και της κατανάλωσης ενέργειας
• ενισχύσαμε την καινοτομία στον τομέα του περιβάλλοντος,
• στηρίξαμε τη δημιουργία νέων αγορών στη βάση της κυκλικής οικονομίας και της ζήτησης πράσινων τεχνολογιών, αγαθών και υπηρεσιών
• προχωράμε στην υλοποίηση έργων που αφορούν την αναβάθμιση σχολικών και δημοτικών κτηρίων
• προωθούμε με γρήγορους ρυθμούς την εξοικονόμηση ενέργειας στον φωτισμό του οδικού δικτύου αλλά και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και της ποδηλασίας και την ενίσχυση του προγράμματος Εξοικονομώ- Αυτονομώ.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σχεδιασμό της Περιφέρειαςσχετικά με την παραγωγή βιομεθανίου από τα βιοαπόβλητα, διευκρινίζοντας πως «εδώ και ένα χρόνο έχουμε ξεκινήσει την προετοιμασία ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης των 200.000 τόνων βιοαποβλήτων που αναμένουμε ότι θα μαζεύονται από τα προγράμματα χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων που ήδη τρέχουν σε 40 εκ των 66 δήμων της Αττικής. Με ιδιαίτερη χαρά μου μπορώ πλέον να σας ενημερώσω ότι προετοιμάζουμε4 μεγάλες μονάδες παραγωγής βιομεθανίου με αναερόβια επεξεργασία με συνολική ισχύ της τάξης των 12MW. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο παραγωγής βιομεθανίου από οργανικά απόβλητα που ταυτόχρονα θα δημιουργήσει σημαντικά οικονομικά οφέλη για τους εμπλεκόμενους δήμους, μέσω της αποφυγής του φόρου ταφής και της μείωσης του μεταφορικού κόστους».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Πατούλης τόνισε ότι παρά τις αναμφίβολες προκλήσεις, το REPowerEU αποτελείτεράστια ευκαιρία για επιτάχυνση των επενδύσεων και της πράσινης μετάβασης. «Τα οφέλη για την οικονομία, την απασχόληση, τις τιμές της ενέργειας και την ασφάλεια θα είναι πολύ μεγάλα. Η εξοικονόμηση ενέργειας, η δραστική βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και η επιτάχυνση της στροφής στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι μονόδρομος» σημείωσε.