Γιάννης Τριήρης: Περί φόρων και … αιρετικών υπερπλουσίων

Γιάννης Τριήρης: Περί φόρων και … αιρετικών υπερπλουσίων
Παρασκευή, 18/04/2025 - 08:31

Τον Ετήσιο Απολογισμό για το έτος 2024 δημοσίευσε, χθες, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, από τον οποίο προκύπτει πως για το περσινό έτος εισπράχθηκαν 71,3 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον ετήσιο στόχο κατά 6,3 δισ. ευρώ.

Με απλά λόγια οι φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις έβαλαν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη σε μια χρονιά όπου οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δύσκολες ιδιαίτερα για τους απλούς πολίτες λόγω της ακρίβεια που επικρατούσε –και εξακολουθεί να επικρατεί- στην αγορά.

Η ΑΑΔΕ, πάντως, επιχείρησε να αιτιολογήσει τα φορολογικά υπερέσοδα που παραπέμπουν σε άγρια φοροεπιδρομή στο ότι απλά οφείλονται κυρίως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου, απόρροια της ψηφιακής, οργανωτικής και επιχειρησιακής αναβάθμισης της.

Και αυτό είναι εν μέρει αληθές. Πράγματι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών βοήθησε στον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Ένα μέρος των υπεραυξημένων φορολογικών εσόδων οφείλεται στον περιορισμό αυτό. Η άλλη όψη της αλήθειας, όμως, είναι ότι τα υπερέσοδα από την φορολογία που μπήκαν στα δημόσια ταμεία βγήκαν από τις τσέπες των μισθωτών και των συνταξιούχων, που παραμένουν τα συνήθη φορολογικά υποζύγια, όπως και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δίνουν αγώνα επιβίωσης σε δύσκολες συνθήκες με τα κόστη τους σε ενοίκια και ενέργεια να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες κι τις επιχειρήσεις αυτής της χώρας δεν είναι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης και της ΑΑΔΕ για τις εισπράξεις υπέρογκων φόρων, αλλά η ενίσχυση των εισοδημάτων για να κινηθεί η αγορά, καθώς και η αξιοποίηση των φορολογικών εσόδων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, την βελτίωσης της δημόσιας υγείας και παιδείας, την δημιουργία κρίσιμων υποδομών.

Και τίποτα από αυτά δεν επιτεύχθηκε. Απλά καταβλήθηκαν από φυσικά και νομικά πρόσωπα 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ περισσότερα το 2024 απ’ ότι το 2023, που δεν διαμοιράστηκαν στην κοινωνία. Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία, και εν μέρει τουλάχιστον απομειώνει ακόμη και το θετικό της μείωσης της φοροδιαφυγής, η οποία βέβαια δεν αφορά τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν τον «τρόπο» τους να φοροαποφεύγουν νομότυπα.

Τη ίδια μέρα που η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε τον ετήσιο απολογισμό της η Deutsche Welle δημοσίευσε συνέντευξη του Μόρις Περλ, ενός κορυφαίου στελέχους της BlackRock ο οποίος είχε αναλάβει τα χρόνια των σκληρών μνημονίων στην Ελλάδα και συγκεκριμένα το 2013 να διαπραγματευτεί με τις ελληνικές αρχές τη διάσωση των τραπεζών.

Ο κύριος Περλ λοιπόν εξηγούσε στην DW πως η εμπειρία του αυτή στην Αθήνα των πέτρινων μνημονιακών χρόνων στάθηκε η αφορμή να αλλάξει στρατόπεδο και πλέον να είναι πρόεδρος στους «Πατριώτες Εκατομμυριούχους» , μια ομάδα πολύ πλούσιων ανθρώπων που ζητούν περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, δίκαιο φορολογικό σύστημα και ανακατανομή του πλούτου.

Και το πρώτο που έχει κάνει αυτή η ομάδα των υπερπλουσίων είναι να ζητά παγκοσμίως μεγαλύτερη δική τους φορολόγηση, καθώς όπως λένε το σύστημα φορολογεί εκείνους που έχουν εισόδημα από εργασία, αλλά όχι εκείνους που βγάζουν λεφτά από τα λεφτά τους, όπως τόνισε ο Μόρις Περλ στην DW. Για να καταλήξει ότι το τρίπτυχο των αιτημάτων αυτών των πραγματικά πλούσιων ανθρώπων που βέβαια είναι ελάχιστοι είναι : «Φορολογήστε τους πλούσιους. Πληρώστε το λαό. Μοιραστείτε την εξουσία».

Κάποιοι από την ελληνική κυβέρνηση –και όλες τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο- τον ακούσουν;