Την Τετάρτη, αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαβούλευση για το νομοσχέδιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, το οποίο έρχεται σε μια περίοδο όπου έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον από εταιρείες. Το αιολικό δυναμικό της χώρας μας υπολογίζεται σε 30GW, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις θα ήταν εφικτό να δημιουργηθούν έργα 2GW προϋπολογισμού 6 δισ. ευρώ, μέχρι το 2030.
Το νομοσχέδιο περιγράφει τα στάδια ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, με το Ελληνικό Δημόσιο να έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για την έρευνα, την αναζήτηση και τον προσδιορισμό των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) και Περιοχών Εγκατάστασης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Αρμόδια εταιρία που λειτουργεί για λογαριασμό του δημοσίου είναι η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων Α.Ε. (ΕΔΕΥ Α.Ε.), η οποία και θα μετονομαστεί σε «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων Α.Ε.».
Ο Φορέας Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΥΑΠ) εκπονεί τεχνικές μελέτες για τον προσδιορισμό και την οριοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων. Η διενέργεια έρευνας και η εκπόνηση τεχνικών μελετών και μετρήσεων που είναι αναγκαίες για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την εγκατάσταση και τη λειτουργία Έργων Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων σε κάθε Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ (ΠΟΑΥΑΠ) επιτρέπεται σε όσους έχει χορηγηθεί Άδεια Έρευνας, μετά από σχετική αίτηση στον Φορέα. Κάθε χρονική περίοδος υποβολής αιτήσεων έχει διάρκεια 2 μήνες.
Από τον εκάστοτε επενδυτή απαιτούνται αποδεδειγμένη εμπειρία κατά τα τελευταία δέκα χρόνια στην ανάπτυξη και λειτουργία Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, εκ των οποίων ενός κατ’ ελάχιστον έργου ισχύος 100 MW, και αποδεδειγμένη εμπειρία λειτουργίας και συντήρησης έργων ισχύος μεγαλύτερης των 25 MW. Ως προς τη χρηματοοικονομική και οικονομική επάρκεια, απαιτείται κατ’ ελάχιστον ετήσιος κύκλος εργασιών του φυσικού ή νομικού προσώπου μεγαλύτερος των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η βεβαίωση παραγωγού χορηγείται εντός 3 μηνών για χρονικό διάστημα μέχρι 25 έτη, η οποία μπορεί να ανανεώνεται μέχρι ίσο χρόνο. Ο ΑΔΜΗΕ είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία των έργων διασύνδεσης από το ΕΣΜΗΕ, μέχρι το Σημείο Διασύνδεσης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ. Το κόστος κατασκευής των Έργων Διασύνδεσης Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ επιβαρύνει τον ΑΔΜΗΕ και ανακτάται από αυτόν μέσω των Χρεώσεων Χρήσης του Συστήματος (ΧΧΣ).