Δύο κινήσεις που έγιναν εχθές στέλνουν μήνυμα στις κυβερνήσεις πως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για το μέλλον, παρά το γεγονός ότι δημιουργούν προβληματισμούς οι αποφάσεις κρατών, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, για επιστροφή, παραδείγματος χάριν, στον λιγνίτη.
Η Επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson επισκέφτηκε την Ολλανδία και συγκεκριμένα το παλιρροιακό εργοστάσιο Eastern Scheldt, το οποίο σηματοδοτεί την επιλογή της ΕΕ για την ανανεώσιμη ενέργεια.
«Οι κίνδυνοι εφοδιασμού που αντιμετωπίζουμε σήμερα καθιστούν την υπόθεση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ακόμη πιο ξεκάθαρη», έγραψε στο twitter η Επίτροπο καθώς βρισκόταν καθ’ οδόν για την περιοχή της επίσκεψής της. Όπως φαίνεται η Επίτροπος προσεγγίζει το θέμα των επιθέσεων του ουκρανικού πολέμου, όχι ως εμπόδιο για την ενεργειακή μετάβαση, αλλά αντίθετα ως ευκαιρία για να επιταχύνουν τα κράτη μέλη της ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως έχει ανακοινώσει πριν από δύο χρόνια η ΕΕ για τη στρατηγική της σχετικά με τη λεγόμενη ωκεάνεια ενέργεια, οι σχετικές επενδυτικές ανάγκες έως το 2050 εκτιμάται ότι θα είναι σχεδόν 800 δισεκατομμύρια ευρώ.
Επίσης στην ίδια έκθεση σημείωσε ότι «οι ετήσιες επενδύσεις σε χερσαία και υπεράκτια δίκτυα στην Ευρώπη κατά τη δεκαετία έως το 2020 ανήλθαν σε περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά πρέπει να αυξηθούν σε πάνω από 60 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη δεκαετία και στη συνέχεια να αυξηθούν περαιτέρω μετά το 2030».
Παράλληλα εχθές η ΕΕ, σύμφωνα με το Reuters, ενέκρινε έργο υδρογόνου ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα χρηματοδοτηθεί από κοινού από 15 χώρες της ΕΕ και 35 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Alstom και Daimler Truck, επιδιώκοντας να κερδίσουν το προβάδισμα σε έναν καινοτόμο τομέα.
Το έργο περιλαμβάνει 41 έργα του συστήματος υδρογόνου που επικεντρώνονται στην παραγωγή υδρογόνου, κυψελών καυσίμου, αποθήκευση, μεταφορά και διανομή υδρογόνου και εφαρμογές τελικών χρηστών, ιδίως στον τομέα της κινητικότητας.
«Η απρόκλητη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας απλώς υπογράμμισε την ανάγκη να διαφοροποιήσει η Ευρώπη τις πηγές ενέργειας της και να προχωρήσει γρήγορα την πράσινη μετάβαση», είπε σε συνέντευξη Τύπου η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργκρέτε Βεστάγκερ, και πρόσθεσε: «μεταξύ των πολλών τεχνολογιών που απαιτούνται, το υδρογόνο αποδεικνύεται απαραίτητο συστατικό», είπε.
Ο Επίτροπος Βιομηχανίας της ΕΕ Τιερί Μπρετόν είπε ότι το έργο υπογράμμισε επίσης την απομάκρυνση της ΕΕ από τα ορυκτά καύσιμα. «Επιτρέπει την καθαρή μετάβαση σε βιομηχανίες έντασης ενέργειας και αυξάνει την ανεξαρτησία μας από τα ορυκτά καύσιμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.