Η συζήτηση για τα φωτοβολταϊκά στέγης επανέρχεται στο προσκήνιο, διότι η Ευρώπη για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο θα πρέπει να στραφεί και στην αυτοπαραγωγή, δίνοντας κίνητρα στους πολίτες για να εγκαταστήσουν στις στέγες των σπιτιών τους φωτοβολταϊκά στέγης. Μάλιστα στο υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα θα υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι.
Ωστόσο, φορείς της αγοράς επισημαίνουν πως το υψηλό κόστος των υλικών, η χαμηλή τιμή αποζημίωσης και ο «κόφτης» στην ισχύ τους αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την ανάπτυξη του κλάδου. Υπενθυμίζεται πως από το 2009 τα φωτοβολταϊκά στέγης γνώρισαν μια μεγάλη ανάπτυξη όπως αποτυπώνεται και στον πίνακα που ακολουθεί:
«Τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών στέγης αφορούν, εν δυνάμει, όλους τους Έλληνες πολίτες. Όλα τα νοικοκυριά μπορούν εκτός από καταναλωτές να γίνουν και παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας» επισημαίνει ο κ. Χρήστος Σώκος Γενικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου των Φωτοβολταϊκών Στέγης. «Μία kWh παραγόμενη από ένα Φ/Β στέγης εκτιμάται ότι έχει 30% μεγαλύτερη αξία από μια kWh παραγόμενη από μεγάλη επιχειρηματική μονάδα ΑΠΕ. Τα πλεονεκτήματα είναι τεχνικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά», προσθέτει.
Ο Σύλλογος, τα μέλη του οποίου έχουν προσφύγει δικαστικά για τις περικοπές του 2014 που σύμφωνα με εκτιμήσεις του κυμαίνονται από 20-40% έχει εκφράσει τη διαφωνία του και στο πρόσφατο παρελθόν σε σχέση με τη Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/30971/1190/2020, σύμφωνα με την οποία «ψαλιδίζεται» η τιμή αποζημίωσης στα 8,7λεπτά/kWh, ενώ μειώνεται η μέγιστη ισχύς τους σε ≤6kW και η διάρκεια στα 20 έτη.
«Με το νέο πλαίσιο υπολογίζεται ότι η απόσβεση θα έρθει σε περίπου 10-15 έτη, ενώ στα 20-25 έτη θα υπάρχει ένα όφελος των 5.000 ευρώ, άρα αποδεικνύεται ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση είναι κενού περιεχομένου και πράγματι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τα νοικοκυριά, αλλά και από τους ίδιους τους μηχανικούς εγκαταστάτες. Δεν μπορεί ένα νοικοκυριό να επιβαρύνεται με το κόστος υλικών, εγκατάστασης, και σύνδεσης 5.000-7.000 ευρώ σήμερα για να ωφεληθεί τελικά με μηδέν έως 5000 ευρώ μετά από 20-25 έτη» τονίζει ο κ. Σώκος.
Παράλληλα, αν και κρίνει θετική κίνηση την ένταξη της επιδότησης φ/β στέγης στο πρόγραμμα εξοικονομώ, ωστόσο -όπως τονίζει- αυτή «αφορά περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν χαμηλό εισόδημα και άλλες προϋποθέσεις. Ειδικότερα δεν μπορεί να επιδοτηθεί μόνο φωτοβολταϊκό χωρίς άλλες παρεμβάσεις (θερμομόνωση, κουφώματα, θέρμανση) και αφορά κατοικίες Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ», επισημαίνει.