Το νομοσχέδιο προβλέπει ενισχύσεις που ξεκινούν από 20 εκατ. ευρώ για μεμονωμένες επιχειρήσεις και φτάνουν έως 50 εκατ. ευρώ για ομίλους συνεργαζόμενων ή συνδεδεμένων επιχειρήσεων. Τα ανώτατα όρια ενισχύσεων μπορούν να προσαυξάνονται κατά 50%, εφόσον η ενίσχυση παρέχεται με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής. Η υποστήριξη επενδύσεων υλοποιείται μέσα από δώδεκα καθεστώτα ενίσχυσης, στα οποία περιλαμβάνονται ειδικά κίνητρα για πράσινες επενδύσεις και παρεμβάσεις βιώσιμης αναβάθμισης. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα, με στόχο τη διευκόλυνση του οικολογικού μετασχηματισμού της παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που υλοποιούνται σε περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, πληθυσμιακή συρρίκνωση ή φυσικές καταστροφές, καθώς και σε παραμεθόριες περιοχές, ιδίως στα βόρεια σύνορα της χώρας. Επιπλέον, για την αποτροπή καθήλωσης πόρων, επενδυτικά σχέδια που δεν έχουν ξεκινήσει εντός 18 μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης υπαγωγής απεντάσσονται αυτοδίκαια, με στόχο την ενίσχυση της συνέπειας και την ταχύτερη ανακύκλωση των διαθέσιμων κονδυλίων.
Το τρίτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου είναι αφιερωμένο στην πράσινη μετάβαση και την περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων και προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:
Στις επιλέξιμες δαπάνες προστίθενται μέτρα ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια, αλλά και εξυγίανσης περιβαλλοντικής ζημίας, αποκατάστασης φυσικών οικοτόπων, προστασίας ή επαναφοράς της βιοποικιλότητας.
Επιπλέον και συμπληρωματικά προς τις περιφερειακές ενισχύσεις επιχειρηματικά σχέδια μπορούν να ενισχυθούν, για δαπάνες:
- συμβουλευτικών υπηρεσιών
- μέτρων ενεργειακής απόδοσης,
- συμπαραγωγής ενέργειας υψηλής απόδοσης από Α.Π.Ε.
- εξυγίανσης περιβαλλοντικής ζημίας,
- αποδοτικής χρήσης των πόρων και για τη στήριξη της μετάβασης προς μια κυκλική οικονομία
- επαγγελματικής κατάρτισης
- προστασίας του περιβάλλοντος
Για τα επενδυτικά σχέδια που δεν παρουσιάζουν ολοκληρωμένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης οι κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών είναι:
- δαπάνες για έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία,
- δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος,
- δαπάνες για επαγγελματική κατάρτιση,
- δαπάνες για εργαζομένους σε μειονεκτική θέση και εργαζομένους με αναπηρία της
Για τις μεγάλες επιχειρήσεις η ενίσχυση περιλαμβάνει όλα τα ανωτέρω κίνητρα πλην της επιχορήγησης. Τα ποσοστά ενισχύσεων για τις επιλέξιμες δαπάνες των αρχικών επενδύσεων χορηγούνται με βάση όρια εντάσεων του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων ως εξής:
α. Για τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τα ποσοστά ενισχύσεων για όλα τα είδη κινήτρων, πλην της επιχορήγησης, χορηγούνται στο ανώτατο ποσοστό του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Το κίνητρο της επιχορήγησης χορηγείται στο 80% του ανώτατου ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, ενώ υπάρχει και ειδική κατηγορία επιχειρήσεων που μπορεί να λάβει και το ανώτατο όριο (100%)
β. Για τις μεγάλες επιχειρήσεις τα κίνητρα χορηγούνται στο 80% του ανώτατου ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, ενώ υπάρχει και ειδική κατηγορία επιχειρήσεων που μπορεί να λάβει και το ανώτατο όριο (100%)
Αυξημένα ποσοστά ενισχύσεων χορηγούνται για τα επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται σε:
- ορεινές περιοχές,
- περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση έως 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα,
- νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων.
Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο προκειμένου να γίνεται ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων αξιοκρατικά, θεσπίζεται η ουσιαστική και αντικειμενική αξιολόγησή τους με τη βαθμολόγηση με συγκριτικά κριτήρια και συντελεστές βαρύτητας, ενώ καταργείται το κριτήριο της χρονικής προτεραιότητας. Στην κατεύθυνση αυτή, αναμορφώνονται η διαδικασία αξιολόγησης και ο έλεγχος των επενδυτικών σχεδίων, εξορθολογίζονται τα όργανα ελέγχου και αξιολόγησης και προβλέπονται πιο ευέλικτες διαδικασίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες που προκαλούσαν καθυστέρηση όχι μόνο στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης αλλά και στον έλεγχο των επενδυτικών σχεδίων.
Ετσι, με το νομοσχέδιο μπαίνει τέλος στο first in first out, καθώς καταργείται η μορφή της άμεσης αξιολόγησης κατά σειρά προτεραιότητας που ίσχυει μέχρι σήμερα και η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων θα γίνεται με βάση τη συγκριτική αξιολόγηση. Στην απόφαση προκήρυξης κάθε καθεστώτος θα προστίθενται τα κριτήρια αξιολόγησης, οι συντελεστές βαρύτητας, καθώς και η ελάχιστη βαθμολογία που απαιτείται για να λάβει ένα επενδυτικό σχέδιο προκειμένου να είναι επιλέξιμο.