Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, δήλωσε ότι η Τουρκία στοχεύει να γίνει το νέο κέντρο παραγωγής και καινοτομίας της Ευρώπης και της περιοχής στον τομέα της αιολικής ενέργειας.
Στην ομιλία του σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης και Έκθεσης WindEnergy του Αμβούργου, ο Ντονμέζ δήλωσε ότι το ενεργειακό ζήτημα είναι ένας από τους παράγοντες που θα αυξήσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών.
Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία ξεχωρίζει με τη γεωπολιτική της θέση, την ισχυρή οικονομία της και την εμπειρία της σε διεθνή ενεργειακά έργα, ιδίως στην αναδιάρθρωση της παγκόσμιας αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού που διακόπηκε από την πανδημία του Covid-19, ο Ντονμέζ είπε ότι «σήμερα, η Τουρκία έχει γίνει ο αξιόπιστος εταίρος και προμηθευτής εξοπλισμού της Ευρώπης όχι μόνο στην ασφάλεια εφοδιασμού με φυσικό αέριο, αλλά και στον τομέα της αιολικής ενέργειας και σε άλλους τομείς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».
Αναφέροντας ότι η Τουρκία είναι ο 5ος μεγαλύτερος κατασκευαστής αιολικού εξοπλισμού στην Ευρώπη, επεσήμανε ότι ο «το 2021, εξάγουμε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε ανεμογεννήτριες και εξοπλισμό σε σχεδόν 50 χώρες. Το 70-80% του κύκλου εργασιών των εταιρειών μας αποτελείται από έσοδα από εξαγωγές. Οι κατασκευαστές ανεμογεννητριών και εξοπλισμού στην Τουρκία μπορούν να παράγουν περίπου το 70 % των εξαρτημάτων των ανεμογεννητριών. Η Τουρκία είναι ο ευρωπαϊκός ηγέτης στην παραγωγή πτερυγίων και πύργων».
Δηλώνοντας ότι η Τουρκία προηγείται των ανταγωνιστών της με τα πλεονεκτήματά της σε πολλούς τομείς, ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε ότι «σε αυτά τα πλεονεκτήματα, στοχεύουμε να γίνουμε το νέο κέντρο παραγωγής και καινοτομίας της Ευρώπης και της περιοχής στον τομέα της αιολικής ενέργειας».
Αναφερόμενος σχετικά με την παραγωγή υδρογόνου δήλωσε ότι «η προσέγγισή μας ως Υπουργείο είναι να αποκτήσουμε υδρογόνο μέσω 4 κύριων πλεονεκτημάτων. Η πρώτη είναι να συμπεριλάβουμε περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια στο σύστημα, η δεύτερη είναι να καταστήσουμε τον τομέα της θερμότητας χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ίσως εξάγοντας τον στην Ευρώπη μέσω του TANAP στο μέλλον, η τρίτη είναι να παράγουμε υδρογόνο από τον εγχώριο άνθρακα και η τελευταία είναι να αυξήσουμε τη χρήση του ορυχείου βορίου ως αποθηκευτή και κάτοχο υδρογόνου».
Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους προμηθευτές στρατηγικών ορυκτών στον κόσμο, ο Ντονμέζ δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να καταλάβουμε μια αυξανόμενη θέση στις αλυσίδες εφοδιασμού όχι μόνο στις τεχνολογίες καθαρής ενέργειας, αλλά και στα περισσότερα ορυχεία καθαρής ενέργειας. Εάν υπάρξει αλλαγή στην αλυσίδα εφοδιασμού στον κόσμο, η Τουρκία θα είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους προμηθευτές στον τομέα αυτό με τα πλεονεκτήματά της».
Αναφέροντας ότι η εγκατεστημένη ισχύς της Τουρκίας στον τομέα της αιολικής ενέργειας ήταν 11.137 μεγαβάτ τον Αύγουστο, ενημέρωσε ότι η Τουρκία σήμερα καταλαμβάνει την 5η θέση στην Ευρώπη και τη 12η θέση στον κόσμο στην εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στην εγκατεστημένη ισχύ αιολικής ενέργειας, η Τουρκία κατατάσσεται στην 7η θέση στην Ευρώπη και στη 12η θέση στον κόσμο. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι 28%, η Τουρκία βρίσκεται πολύ πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές με ποσοστό 46%.
Σε σχέση με τη μελέτη που διεξήγαγε η Παγκόσμια Τράπεζα, η Τουρκία διαθέτει 12 γιγαβάτ υπεράκτιων σταθμών παραγωγής ενέργειας σταθερά στη βάση και 57 γιγαβάτ υπεράκτιου δυναμικού ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε ότι αναμένει «ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί περαιτέρω στο μέλλον με τις εξελίξεις στην τεχνολογία των στροβίλων».
Σύμφωνα με τον Ντονμέζ με τις αναπτυσσόμενες τεχνολογίες, υπολογίζεται ότι η Τουρκία έχει δυναμικό άνω των 100 χιλιάδων μεγαβάτ στην χερσαία περιοχή και ότι η συνεχώς αναπτυσσόμενη οικονομία της Τουρκίας, η αύξηση του πληθυσμού και ο στόχος της να καταστεί περιφερειακό κέντρο παραγωγής και εφοδιασμού προσφέρουν μεγάλα πλεονεκτήματα για τους δυνητικούς επενδυτές.
Αναφέροντας ότι η Τουρκία πρέπει να κατασκευάσει 85 γιγαβάτ αιολικών σταθμών προκειμένου να επιτύχει τον στόχο καθαρών μηδενικών εκπομπών, ο Ντονμέζ δήλωσε ότι αυτό σημαίνει ότι η εγκατεστημένη ισχύς της αιολικής ενέργειας θα αυξηθεί 8 φορές σε 30 χρόνια.
Δεν παρέλειψε ο Τούρκος Υπουργός να κάνει κάλεσμα και σε επενδυτές καθώς όπως είπε «προσφέρουμε σημαντικά κίνητρα και ευκαιρίες υποστήριξης για τους επενδυτές μας υπό αυτή την έννοια. Για την παραγωγή αιολικής ενέργειας, παρέχουμε 10ετή εγγύηση αγοράς με τον μηχανισμό στήριξης που ονομάζουμε YEKDEM. Έχουμε επίσης κίνητρα για τους επενδυτές μας σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ. Εκτός από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, στοχεύουμε να γίνουμε η μεγαλύτερη βάση παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στην περιοχή μας σε κάθε στάδιο, από την πηγή έως την τεχνολογία, με υβριδικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας, εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας και πράσινες εγκαταστάσεις παραγωγής υδρογόνου».