Το φυσικό αέριο θα είναι μαζί μας τα επόμενα χρόνια ήταν τα λόγια του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, τονίζοντας πως το επόμενο διάστημα θα έρθει και ένα νομοθετικό πλαίσιο για το βιομεθάνιο.
«Κάνουμε τεράστια προσπάθεια και το επόμενο διάστημα θα περάσουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε μέσα από τους υφιστάμενους αγωγούς φυσικού αερίου να εγχέουμε και βιομεθάνιο το οποίο θα παράγεται στην Ελλάδα από τα γεωργικά και κτηνοτροφικά απόβλητα. Άρα το φυσικό αέριο και οι εγκαταστάσεις που έχουν κάνει τα νοικοκυριά θα είναι αξιοποιήσιμα για τις επόμενες δεκαετίες» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός.
Όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν στους στόχους της νέας νομοθετικής ρύθμισης θα είναι και η δημιουργία διάσπαρτων μονάδων σε όλη την επικράτεια για το λόγο ότι οι κτηνοτροφικές μονάδες που παράγουν την πρώτη ύλη για την παραγωγή βιομεθανίου είναι διάσπαρτες σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με αναλυτές, το στοίχημα είναι η δημιουργία της κατάλληλης εφοδιαστικής αλυσίδας για την τροφοδοσία των μονάδων, με τη συλλογή των αποβλήτων να γίνεται γρήγορα και οικονομικά και με το όλο εγχείρημα έτσι να στηρίζεται στην κυκλική οικονομία.
Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για το δυναμικό των κτηνοτροφικών αποβλήτων έδωσε πριν λίγες ημέρες ο κ. Χρήστος Ζαφείρης Μ.Sc. Υπεύθυνος Έργων Βιοαερίου & Βιομεθανίου στο Τμήμα Βιομάζας του ΚΑΠΕ μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε το φόρουμ Α Energy. Παρακάτω στον πίνακα που παρουσίασε ο κ. Ζαφείρης φαίνονται τα στοιχεία για τον όγκο των κτηνοτροφικών αποβλήτων.
Σημείωσε πως «το θεωρητικό δυναμικό βιομάζας στην Ελλάδα από κοπριές κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, άχυρο σιτηρών, τυρόγαλο και το οργανικό κλάσμα των ΑΣΑ ανέρχεται σε 28.209.768 τόνους/έτος, με δυναμικό βιομεθανίου 1,14 bcm και ενεργειακό περιεχόμενο βιομεθανίου 11 TWh/έτος».