Μία σημαντική συμφωνία με τη μορφή Μνημονίου Συνεννόησης (MoU) υπέγραψαν το Ισραήλ, η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ όπου λαμβάνει χώρα η σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP27.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ οι τρεις χώρες συμφώνησαν να προχωρήσουν τα έργα αφαλάτωσης καθαρής ενέργειας και αειοφόρου νερού, δηλαδή το λεγόμενο Project Prosperity.
Το συγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει δύο υποέργα, το Prosperity Green και το Prosperity Blue. Το μεν πρώτο αφορά στην κατασκευή φωτοβολταϊκής μονάδας ισχύος 600 μεγαβάτ με ηλεκτρική αποθήκευση, η οποία θα κατασκευαστεί στην Ιορδανία από τα ΗΑΕ και θα παράγει καθαρή ενέργεια η οποία θα εξάγεται στο Ισραήλ. Το δε δεύτερο υποέργο αποτελεί πρόγραμμα αφαλάτωσης νερού, το οποίο θα κατασκευαστεί στο Ισραήλ στις ακτές της Μεσογείου και θα εξάγει 200 εκ. κυβικά μέτρα πόσιμου νερού ετησίως.
Η εμβάθυνση των σχέσεων των τριών χωρών μέσω του Μνημονίου Συνεννόησης που υπεγράφη έχει δύο σκέλη ερμηνείας, ένα ενεργειακό και ένα πολιτικό.
Συγκεκριμένα σε σχέση με την ενεργειακή διάσταση της συμφωνίας αναγνωρίζεται ότι το Project Prosperity θα προωθήσει την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής με επίκεντρο την ασφάλεια του πόσιμου νερού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Μέση Ανατολή.
«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ιορδανία και το Ισραήλ θα συνεχίσουν να δεσμεύονται για την ανάπτυξη των απαραίτητων σχεδίων εφαρμογής εγκαίρως για το COP 28, το οποίο πρόκειται να διεξαχθεί στα ΗΑΕ τον επόμενο Νοέμβριο» σημειώνει χαρακτηριστικά το ισραηλινό υπουργείο Ενέργειας.
Σε ότι αφορά στα προβλήματα τα οποία καλείται να επιλύσει η Ιορδανία με τη συνδρομή του Ισραήλ, η πρώτη αποτελεί μία από τις χώρες που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη έλλειψη νερού παγκοσμίως. Στην επιδείνωση του προβλήματος συμβάλλει τόσο η κλιματική αλλαγή και η αύξηση των θερμοκρασιών, όσο και η αύξηση του πληθυσμού.
Η ενεργειακή διάσταση ωστόσο οδηγεί αυτομάτως και στην πολιτική, καθώς τέτοιου είδους συνεργασίες δημιουργούν προσδοκίες για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Πρόκειται, δηλαδή, για μια συμφωνία που εντάσσεται στη σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών που είναι γνωστές ως «Συμφωνίες του Αβραάμ», που έχει υπογράψει το Ισραήλ με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι συμφωνίες αυτές έχουν την έγκριση και απολαμβάνουν την επιδοκιμασία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ανεξαρτήτως Προέδρου. Άλλωστε οι «Συμφωνίες του Αβραάμ» ξεκίνησαν με την ενθάρρυνση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ντάναλντ Τραμπ.