Στην τελική ευθεία μπαίνει το πρόγραμμα για φωτοβολταϊκά στέγης για νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις. Όλα δείχνουν ότι είναι θέμα λίγων ημερών η οριστικοποίηση του προγράμματος. Όπως ανέφερε χθες στο 5th Athens Investment Forum η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Οδηγός θα είναι έτοιμος για προδημοσίευση μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, ώστε να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι, αλλά και να υποβάλουν τυχόν προτάσεις για τη βελτίωσή του.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα εξαγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο. Mε τη χρηματοδότηση θα καλυφθεί η εγκατάσταση τουλάχιστον 100.000 φωτοβολταϊκών από νοικοκυριά, 75.000 από μικρές επιχειρήσεις και 75.000 από αγρότες. Για τη σύνδεση των συστημάτων, υπάρχει διαθέσιμος ηλεκτρικός «χώρος», από την ισχύ 10 Μεγαβάτ που «απελευθερώθηκε» σε κάθε υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ για εφαρμογές αυτοπαραγωγής και το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη».
Το πρόγραμμα θα φέρει παράλληλα απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης των όρων σύνδεσης με το δίκτυο για να μειωθεί η ταλαιπωρία των δικαιούχων.
Η κυρία Σδούκου στην ομιλία της στην ενότητα Ενέργεια-Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ανακοίνωσε, επίσης, ότι το πρόγραμμα «Εξοικονομώ στους νέους» θα βγει στο τέλος του έτους, καθώς έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση.
Αναφερόμενη στις προσπάθειες ενεργειακής απεξάρτησης, τόνισε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τον πρώτο διαγωνισμό για την εγκατάσταση μεμονωμένου σταθμού αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, ενώ παράλληλα προωθούνται οι εγκαταστάσεις μονάδων αποθήκευσης που θα συνδέονται με μονάδες παραγωγής ΑΠΕ.
Όπως τόνισε η κυρία Σδούκου, τα πρώτα αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής φαίνονται ήδη με τις ΑΠΕ να καταγράφουν διείσδυση 44% στην ακαθάριστη κατανάλωση, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι η συνολική ισχύς των ΑΠΕ να ξεπεράσει τα 25GW.
Φωτοβολταϊκά στέγης: Ο κίνδυνος για τους δικαιούχους από τα κριτήρια επιδότησης
Τον κίνδυνο να μην καταστούν ελκυστικά τα προγράμματα για τα φωτοβολταϊκά στέγης επισήμανε προ ημερών σε δηλώσεις του στο iEnergeia ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασιλης Κορκίδης αναφερόμενος στα κίνητρα των τριών προγραμμάτων για τα φωτοβολταϊκά στέγης.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Κορκίδης, η αξιολόγηση βάσει εισοδηματικών κριτηρίων προκαλεί προβληματισμό, καθώς ενδέχεται στην πορεία πολλοί δικαιούχοι να διαπιστώσουν ότι τελικά δεν καταφέρνουν να συμπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό με ίδια κεφάλαια, όπως συνέβη και με το «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή». Αλλά και η ένταξη βάσει της χρονικής προτεραιότητας υποβολής των αιτήσεων είχε προβλήματα στα προηγούμενα «Εξοικονομώ», που είχε βγει εκτός λειτουργίας η ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Υπενθυμίζεται ότι τρία προγράμματα επιδότησης φωτοβολταϊκών συστημάτων για νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δήμους, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 460 εκατ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, προετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Παράλληλα, δρομολογείται ένα ακόμη για αγροτικές εκμεταλλεύσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκιδης σημειώνει τα κίνητρα των τριών προγραμμάτων για τα φωτοβολταϊκά στέγης.
Το πρώτο πρόγραμμα για την επιδότηση φωτοβολταϊκών στέγης, όπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα έχει διαθέσιμα κονδύλια περί τα 200 εκατ. ευρώ, ποσό που φτάνει για περίπου 80.000 ηλιακά συστήματα, με ή χωρίς συσσωρευτές αποθήκευσης ενέργειας. Για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 360 kwh τον μήνα απαιτείται εγκατάσταση πάνελ ισχύος 3 Κw με το κόστος της τοποθέτησης να υπολογίζεται σήμερα γύρω στα 5.000 ευρώ και θα πρέπει τα κίνητρα για την επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και αυτοπαραγωγής να είναι ελκυστικά. Με δεδομένη την ζήτηση, πιθανώς να διαφοροποιηθεί ο αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος, σύμφωνα με τον οποίο το 50% του προϋπολογισμού θα αφορά την επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε νοικοκυριά, το 35% σε μικρές επιχειρήσεις και το 15% σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το «RePower EU», από το 2026 θα είναι υποχρεωτική η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε όλα τα καινούργια δημόσια και εμπορικά κτίρια με εμβαδόν ορόφου άνω των 250 τ.μ., από το 2027 στα υφιστάμενα δημόσια και εμπορικά και από το 2029 στις νέες κατοικίες.
Επιπλέον, με βάση τον εθνικό κλιματικό νόμο, από τον Ιανουάριο όλα τα νέα ειδικά κτίρια και για όσα η κύρια χρήση τους σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της επιφάνειας δόμησης δεν είναι η κατοικία, εξαιρουμένων των τουριστικών καταλυμάτων και των ναών, με κάλυψη μεγαλύτερη των 500 τ.μ., υποχρεούνται να τοποθετούν φωτοβολταϊκά ή ηλιακά συστήματα σε ποσοστό του 30% της κάλυψης.
Οδηγός ενεργειών
Ο σχετικός οδηγός για το πρόγραμμα φωτοβολταϊκών στέγης προετοιμάζεται και η προδημοσίευσή του τοποθετείται στα τέλη Νοεμβρίου. Οσο για την πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων, θα την αναλάβει ο ΔΕΔΔΗΕ.
Οι πρώτες προσομοιώσεις που έγιναν από το ΥΠΕΝ έδειξαν ότι τα απλά φωτοβολταϊκά θα μπορούσαν να επιδοτηθούν έως και 30% ενώ τα συστήματα φωτοβολταϊκών με μπαταρία έως και 60%. Στόχος είναι να στηριχθούν περισσότερο τα συστήματα που συνοδεύονται και από συσσωρευτή για αποθήκευση ενέργειας ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συμφόρησης στα ήδη κορεσμένα ηλεκτρικά δίκτυα.
Από το καλοκαίρι έχουν εξασφαλιστεί περιθώρια ισχύος, μόνο για την εξυπηρέτηση μικρών συστημάτων αυτοπαραγωγής ενέργειας, στους υποσταθμούς του δικτύου διανομής ρεύματος με τον νέο ηλεκτρικό χώρο να υπολογίζεται συνολικά σε περίπου 2,5 GW.
Κριτήρια συμμετοχής
Το νέο πρόγραμμα θα καλύπτει τα μικρά συστήματα έως 10 κιλοβάτ. Για ένα μέσο σπίτι ένα φωτοβολταϊκό των περίπου 3,5 κιλοβάτ θεωρείται αρκετό για την κάλυψη των αναγκών του, ενώ για ένα μεγαλύτερο νοικοκυριό απαιτείται μια εγκατάσταση γύρω στα 6,5 κιλοβάτ. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών για ένα μικρό οικιακό φωτοβολταϊκό πάνελ των 3 kwp που εγκαθίσταται χωρίς καμία επιδότηση ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης φτάνει σήμερα στα 8 χρόνια. Αντίθετα με μια επιδότηση της τάξης του 30% ο χρόνος αποπληρωμής μειώνεται στα 4 χρόνια. Σχετικά με τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο νέο πρόγραμμα ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια ή θα ισχύσει η χρονική προτεραιότητα στην υποβολή των αιτήσεων.
Η αξιολόγηση βάσει εισοδηματικών κριτηρίων προκαλεί προβληματισμό, καθώς ενδέχεται στην πορεία πολλοί δικαιούχοι να διαπιστώσουν ότι τελικά δεν καταφέρνουν να συμπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό με ίδια κεφάλαια, όπως συνέβη και με το «Ανακυκλώνω - Αλλάζω Συσκευή». Αλλά και η ένταξη βάσει της χρονικής προτεραιότητας υποβολής των αιτήσεων είχε προβλήματα στα προηγούμενα «Εξοικονομώ», που είχε βγει εκτός λειτουργίας η ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Αυτοπαραγωγή και αποθήκευση
Εκτός από το πρόγραμμα επιδότησης φωτοβολταϊκών στις στέγες, θα ακολουθήσουν άλλα δύο προγράμματα. Το πρώτο, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ, θα αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για αυτοπαραγωγή ενέργειας σε επιχειρήσεις και φορέας υλοποίησης θα είναι το ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης, προετοιμάζεται άλλο ένα, με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αφορά τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων από τους δήμους της χώρας, προκειμένου αφενός να περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος και αφετέρου να στηρίξουν τους ευάλωτους καταναλωτές στην περιοχή τους. Είναι αξιοσημείωτο ότι στον νέο προσωρινό Κανονισμό της ΕΕ, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, προβλέπονται μέτρα για την επίσπευση της ανάπτυξης έργων ΑΠΕ. Ετσι, φωτοβολταϊκά στη στέγη θα πρέπει πλέον να αδειοδοτούνται εντός ενός μήνα, ενώ για τα μικρά συστήματα αυτοκατανάλωσης ενέργειας έως 50 kW εάν οι αρμόδιες αρχές δεν ανταποκριθούν εντός μήνα από την αίτηση, η άδεια θα θεωρείται ότι έχει χορηγηθεί.