Στην Ελλάδα, ο κλάδος των θερμικών ηλιακών συλλεκτών είναι ένας από τους λίγους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που παράγει εξ’ ολοκλήρου τα προϊόντα του στη χώρα μας. Οι ηλιακοί έχουν έρθει και πάλι στην επικαιρότητα για πολλούς λόγους, με τον πιο βασικό τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Τα ηλιακά συστήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτός από τη θέρμανση του νερού, στον κλιματισμό των κτιρίων, σε βιομηχανικές διεργασίες όπως στον κλάδο των τροφίμων σε αγροτικές εφαρμογές όπως στην ξήρανση αγροτικών προϊόντων και σε άλλες εφαρμογές.
Πηγή:ΕΒΗΕ
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η συνεισφορά του κλάδου σε όρους προστιθέμενης αξίας ξεπερνάει τα 260 εκατ. ευρώ. Αναφέρει επίσης πως για κάθε ένα ευρώ αξίας παραγωγής στον κλάδο το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά περίπου 1,9 ευρώ.
Όπως τονίζει στο iEnergeia.gr ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας και Ενεργειακός Σύμβουλος κ. Χρήστος Κώνστας το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη στήριξη από την πολιτεία. «Η Ευρώπη λέει ότι μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχει υπερτριπλασιαστεί η εγκατεστημένη ισχύς των ηλιακών και για αυτό ο κλάδος των ηλιακών προχωρά σε επενδύσεις και σκοπός είναι να τρέχουμε με αύξηση 25% τον χρόνο για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Ευρώπης».
Αναφέρει πως έχουν γίνει συναντήσεις με το υπουργείο Ενέργειας και η πρόταση της ΕΒΗΕ είναι να υπάρχει προτεραιοποίηση στην εγκατάσταση του ηλιακού στις κατοικίες, καθώς όπως εξηγεί «είναι πιο αποδοτικοί οι ηλιακοί από το φωτοβολταϊκό που έχει μια απόδοση 20% σε ιδανικές συνθήκες ενώ η απόδοση του ηλιακού ξεπερνά το 50%. Το φωτοβολταϊκό στέγης θέλει τέσσερις φορές μεγαλύτερη επιφάνεια. Επίσης, στη μια περίπτωση τα λεφτά θα πάνε στην Κίνα, ενώ στην άλλη έχουμε ελληνικές πρώτες ύλες όπως αλουμίνιο και χαλκό και θερμομονωτικά υλικά που σημαίνει πως ένα κομμάτι της αξίας θα γυρίσει πίσω στη δική μας οικονομία».
Παράλληλα, σημείωσε πως δεν υπάρχουν τα κατάλληλα προγράμματα στήριξης του κλάδου, αναφέροντας πως για παράδειγμα στη Μεγαλόπολη βγήκε ένα πρόγραμμα για αντικατάσταση των συστημάτων τηλεθέρμανσης από συστήματα φυσικού αερίου. «Δαπανάμε δηλαδή λεφτά για να φτιάξουμε νέα δίκτυα και νέες εγκαταστάσεις, ενώ θα μπορούσε να λειτουργήσει η τηλεθέρμανση με ηλιοθερμία», είπε εξηγώντας πως το φυσικό αέριο με βάση τους στόχους της Ε.Ε. θα χρησιμοποιείται για κάποια χρόνια ακόμα, ενώ θα μπορούσε να στηριχθεί ένας κλάδος που παράγει προϊόντα στην Ελλάδα.
Πηγή:ΕΒΗΕ
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας σε έναν κλάδο που χαρακτηρίζεται από την εξωστρέφεια και σε αυτό σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το γεγονός πως η βιομηχανία έχει συνδεθεί με την έρευνα. Ωστόσο, ένα μειονέκτημα είναι η έλλειψη μηχανικών που θα μπουν στη βιομηχανία με σκοπό να σχεδιάσουν νέα προϊόντα.