- Της πρωτοβουλία ηγείται η σύμπραξη δεκατριών εταίρων από οκτώ χώρες συμπεριλαμβανομένων των TechnipEnergies, X1Wind, Naturgy, 2BEnergy, HellenicCables, Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας, Hydro, EcoleCentraledeNantes, SchwartzHautmont, Ocas, TersanShipyard, OceanEcostructures και Cybernetix.
- Το έργο ξεκίνησε επίσημα στο Παρίσι και θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός πρωτότυπου συστήματος πλωτής αιολικής ενέργειας 6ΜW στην Γαλλική Μεσόγειο Θάλασσα ώστε να αναδείξει σε μια σχετική κλίμακα ένα καινοτόμο ολοκληρωμένο σχεδιασμό πλωτής πλατφόρμας υπήνεμης λειτουργίας.
Ένα πανευρωπαϊκό έργο ξεκίνησε στις 18 Νοεμβρίου στο Παρίσι με στόχο να επιταχύνει την ανάδειξη της νέας γενιάς τεχνολογίας που αφορά την πλωτή αιολική ενέργεια για μια ανταγωνιστική, πιο ευέλικτη και βιομηχανική ανάπτυξη.
Τη φιλόδοξη πρωτοβουλία ηγείται η σύμπραξη δεκατριών εταίρων από οκτώ χώρες συμπεριλαμβανομένων των Technip Energies ως συντονιστής του έργου, X1Wind, Naturgy, 2B Energy, Hellenic Cables, Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δανίας, Hydro, Ecole Centrale de Nantes, Schwartz Hautmont, Ocas, Tersan Shipyard, Ocean Ecostructures και Cybernetix.
Το έργο, υποστηριζόμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe με δημόσια χρηματοδότηση 16εκατ. ευρώ , και ιδιωτική χρηματοδότηση από εταίρους και μετόχους, αναμένεται να διαρκέσει έως το 2027.
Το έργο θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός πρωτοτύπου συστήματος πλωτής αιολικής ενέργειας 6MW στον χώρο δοκιμών Mistral στη Γαλλική Μεσόγειο Θάλασσα, ώστε να αναδείξει σε σχετική κλίμακα έναν καινοτόμο σχεδιασμό πλωτής αιολικής πλατφόρμας υπήνεμης λειτουργίας, προωθώντας παράλληλα τη βιομηχανοποίηση και κλιμάκωση της ολοκληρωμένης λύσης σε κλίμακα έως 20MW +, κατά τη διάρκεια προετοιμασίας εμπορικών πλωτών αιολικών πάρκων τα οποία βρίσκονται υπό κατασκευή στην Ευρώπη.
Το συγκεκριμένο έργο βασίζεται σε προηγούμενα Ευρωπαϊκά Έργα όπως το PivotBuoy το οποίο πρόσφατα οδήγησε στην εγκατάσταση ενός πρότυπου μερικής κλίμακας στα Κανάρια Νησιά ώστε να επικυρώσει την νέα τεχνολογία. Οι εργασίες σχεδιασμού για το αρχικό σύστημα 6MW βρίσκονται σε εξέλιξη και προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν το 2023. Η κατασκευή αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023 και 2024, πριν από την εγκατάσταση το 2025.
Η LaureMandrou, SVP λύσεων χωρίς άνθρακα της TechnipEnergies, δήλωσε: «Ενώ έχει μόλις τελειώσει το COP 27, δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μεγαλύτερη κλιματική δράση και μια μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η πλωτή αιολική ενέργεια είναι από τα συστήματα παραγωγής ενέργειας με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε άνθρακα για την κάλυψη της ενεργειακής ζήτησης με βιώσιμο τρόπο ενώ παράλληλα προσφέρει καλύτερη ανταγωνιστικότητα, λιγότερη ηχορύπανση και οπτική μόλυνση, και λιγότερη αλληλεπίδραση με τους χρήστες του τομέα της ναυτιλίας. Το έργο NextFloat αντιπροσωπεύει μια μοναδική ευκαιρία ώστε η νέα έκδοση αυτής της τεχνολογίας να δοκιμαστεί σε πλήρη κλίμακα, οδηγώντας σε μειώσεις της καμπύλης κόστους προκειμένου να έργα βιομηχανικής κλίμακας να παραδοθούν στο πιο πρώιμο δυνατό στάδιο».
Ο AlexRaventos, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της X1 Wind δήλωσε: «Μετά την επιτυχή ανάπτυξη και επικύρωση της δικής μας λύσης χαμηλού κόστους στις Κανάριες Νήσους (έργο PivotBuoy), ο στόχος τώρα είναι η αναβάθμιση και βιομηχανοποίηση της τεχνολογίας πριν από τα σημαντικά εμπορικά έργα πλωτής αιολικής ενέργειας τα οποία θα δημοσιοποιηθούν στο τέλος της δεκαετίας στα ύδατα της Ευρώπης, Ασίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό θα μας επιτρέψει ουσιαστικές βελτιώσεις στην ανταγωνιστικότητα της πλωτής αιολικής ενέργειας καθώς προετοιμαζόμαστε για μαζική ανάπτυξη μακροπρόθεσμα».
ΟJesúsChapado, Επικεφαλής της Καινοτομίας της Naturgy, δήλωσε: «Ο σημαντικός μετασχηματισμός τον οποίο αντιμετωπίζουμε στον ενεργειακό τομέα μας αναγκάζει να είμαστε συνεργατικοί και ευέλικτοι. Χρειάζεται να είμαστε σε θέση να προωθήσουμε τη συμβίωση μεγάλων εταιριών όπως η Naturgy, νέων επιχειρήσεων, επιχειρήσεων κλίμακας, ερευνητικών κέντρων και πανεπιστημίων. Το έργο Nextfloat αποτελείται από όλες αυτές τις επιχειρήσεις και θα μας επιτρέψει να μάθουμε από τις προκλήσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο του έργου, να εδραιώσουμε νέες συνεργασίες και να αποκτήσουμε την τεχνογνωσία για την μελλοντική ανάπτυξη των εμπορικών πάρκων πλωτής αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη».