Στην αύξηση διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα της χώρας θα συμβάλλει το έργο παραγωγής και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με τη μέθοδο αντλιοταμίευσης στην Αμφιλοχία όπου ήδη ξεκίνησαν οι προκαταρκτικές εργασίες υλοποίηση από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
Το έργο προϋπολογισμού της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, για το οποίο πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χρηματοδότησή του με ποσό ύψους 250 εκατ. ευρώ μέσω του RRF θα έχει χωρητικότητα 680 MW και θα συνδέεται απευθείας με γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης.
Μετά τη θετική αξιολόγηση της Επιτροπής για το ελληνικό σχέδιο το έργο θα χρηματοδοτηθεί εν μέρει από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), με την ενίσχυση να λαμβάνει μορφή επενδυτικής επιχορήγησης 250 εκατ. ευρώ και ετήσιας στήριξης -που χρηματοδοτείται από εισφορά στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας- για τη συμπλήρωση των εσόδων της αγοράς, προκειμένου να επιτευχθεί ένα αποδεκτό ποσοστό απόδοσης της επένδυσης.
Η Επιτροπή αξιολόγησε το έργο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Σύμφωνα με τον κανονισμό όλα τα κράτη-μέλη μπορούν να υποστηρίζουν την ανάπτυξη ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων υπό ορισμένες προϋποθέσεις, και λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές για τις κρατικές ενισχύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η ενίσχυση είναι απαραίτητη και δικαιολογημένη, καθώς το έργο δεν θα πραγματοποιούνταν χωρίς τη δημόσια στήριξη.
Επιπλέον, εκτίμησε ότι το έργο είναι αναλογικό, καθώς το επίπεδο της ενίσχυσης αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες χρηματοδότησης και θα ισχύσουν οι απαραίτητες διασφαλίσεις που περιορίζουν τη βοήθεια στο ελάχιστο (π.χ. προσαρμογή της ετήσιας στήριξης και του στόχου εσωτερικού ποσοστού απόδοσης, περίπτωση αύξησης του κόστους κατασκευής). Η Επιτροπή έλαβε επίσης υπόψη τη συμπερίληψη του έργου στον κατάλογο των ευρωπαϊκών έργων κοινού ενδιαφέροντος στον ενεργειακό τομέα.
Το έργο αποθήκευσης θα έχει χωρητικότητα 680 MW και θα συνδέεται απευθείας με γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης. Υποστηρίζοντας τη λειτουργία υφιστάμενων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και επιτρέποντας την εισαγωγή νέων, το έργο θα συμβάλει στην ομαλή και αποτελεσματική μετάβαση σε καθαρές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας του ελληνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον στόχο της απαλλαγής από ορυκτά καύσιμα που ορίζει η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα θετικά αποτελέσματα του μέτρου αντισταθμίζουν κάθε πιθανή στρέβλωση του ανταγωνισμού και του εμπορίου που προκαλείται από τη στήριξη. Σε αυτή τη βάση, η Επιτροπή ενέκρινε το μέτρο βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.
Το έργο, περιλαμβάνει δύο αυτόνομους ταμιευτήρες στις περιοχές Άγιο Γεώργιο και Πύργο, και θα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ, ως κάτω ταμιευτήρα.
Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας θα φτάνει τα 680 MW σε παραγωγή και τα 730 MW σε άντληση, με την παραγωγή ενέργειας να φτάνει τα 816 GWh σε ετήσια βάση.
Στη φάση της κατασκευής αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 900 θέσεις εργασίας κατά την ενώ θα προκύψουν και 60 μόνιμες θέσεις κατά τη λειτουργική φάση.