Ότι δεν δίνεται ώθηση στις δομές αποθήκευσης αλλά στις μονάδες αερίου αυτός είναι ένας τρόπος να μπλοκάρεις την διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τόνιζε στέλεχος της αγοράς. Στην μελέτη προβλέπεται πως η λιγνιτική παραγωγή θα υφίσταται μέχρι το 2028, ενώ προβλέπει την είσοδο τριών μονάδων φυσικού αερίου.
Από κει και πέρα παραμένει το πρόβλημα της απουσίας δικτύων με στελέχη της αγοράς να κρίνουν απαραίτητο να δημιουργηθεί ηλεκτρικός χώρος. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει το πεδίο που θα δημιουργηθεί με τις περικοπές έγχυσης παραγωγής ΑΠΕ στο σύστημα. Αναφορικά με τις εισηγήσεις των διαχειριστών ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ σχετικά με τους περιορισμούς έγχυσης σταθμών ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ του διασυνδεδεμένου συστήματος και δικτύου καθώς και Σταθμών Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας τις προτάσεις του έχει καταθέσει ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά, ο οποίος επισημαίνει πως «η τιμωρία των επενδυτών με τυφλές και οριζόντιες περικοπές στην έγχυση είτε δηλαδή υπάρχουν συνθήκες πραγματικού κορεσμού είτε όχι στις γραμμές στον πραγματικό χρόνο, επιχειρείται να λειτουργήσει ως «συγχωροχάρτι» της Πολιτείας και των διαχειριστών για όσα δεν έγιναν στους τομείς της αποθήκευσης, των δικτύων και των κέντρων ελέγχου τους».
Επισημαίνει ακόμη πως «η περιφρούρηση των κανόνων είναι εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη αν ο κεντρικός έλεγχος των περικοπών δεν υπάγεται τεχνολογικά απευθείας στην ευχέρεια των διαχειριστών. Κατά την άποψη μας η μόνη ορθή λύση είναι οι ΔΕΔΔΗΕ / ΑΔΜΗΕ να δίδουν Όρους Σύνδεσης υπεράνω της χωρητικότητας των υποδομών τους μόνο όταν μπορούν οι ίδιοι να εφαρμόσουν και να περιφρουρήσουν σωστά το μέτρο των περικοπών, δηλαδή όταν με τα κέντρα ελέγχου τους θα μπορούν να δίνουν on-line διαδικτυακά εντολές μείωσης ενεργού ισχύος στους inverters των επιλέξιμων στο μέτρο μονάδων και πάντοτε εφόσον υπάρχει πραγματικά λόγος, δηλαδή συνθήκες ανισοζυγίου στο δίκτυο (ισχυρή ηλιοφάνεια μαζί με άνεμο και χαμηλή ζήτηση)».