Οι αυξανόμενες τιμές χάλυβα απειλούν την παραγωγή των ανεμογεννητριών

Οι αυξανόμενες τιμές χάλυβα απειλούν την παραγωγή των ανεμογεννητριών
Παρασκευή, 20/01/2023 - 06:23

Το γεγονός ότι η αγορά χάλυβα βρίσκεται σε αβέβαιο σημείο δημιουργεί άγχος για τους κατασκευαστές ανεμογεννητριών.

Ο δείκτης MMI για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Monthly MetalMiner Index) άρχισε να δείχνει σημάδια πιθανής αντιστροφής σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σημειώνοντας άνοδο 3,42%. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εν τω μεταξύ, συνεχίζουν να βλέπουν σημαντικές παγκόσμιες επενδύσεις.

Η MetalMiner σημείωσε στον δείκτη Raw Steels MMI ότι οι τιμές του χάλυβα βρήκαν πάτο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αυτό επηρέασε σημαντικά τον δείκτη ανανεώσιμων πόρων. Εξάλλου, μεγάλο μέρος του δείκτη αποτελείται από χαλυβδοέλασμα, ένα από τα κύρια συστατικά για την κατασκευή ανεμογεννητριών. Άλλα μέρη του δείκτη, όπως το πυρίτιο, σημείωσαν πτώση τιμών. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην αύξηση των κινεζικών περιπτώσεων COVID, η οποία προκάλεσε επίσης την υποχώρηση της κινεζικής ζήτησης. Τελικά, το αμερικανικό απόθεμα αυτών των ανανεώσιμων μετάλλων παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενο από την Κίνα.

Εν τω μεταξύ, η κατασκευή ανεμογεννητριών παραμένει εξαρτημένη από τον χάλυβα. Ως εκ τούτου, το γεγονός ότι η αγορά χάλυβα βρίσκεται σε αβέβαιο σημείο δημιουργεί άγχος για τους κατασκευαστές ανεμογεννητριών. Ευτυχώς, οι τιμές των πλακών 2022 κατάφεραν να είναι λιγότερο ευμετάβλητες από άλλες μορφές χάλυβα. Παρόλα αυτά, πολλοί γεωπολιτικοί παράγοντες παραμένουν στο παιχνίδι, οποιοσδήποτε από τους οποίους θα μπορούσε να επηρεάσει τις τιμές των πλακών στο εγγύς και στο απώτερο μέλλον.

Προς το παρόν, η ζήτηση για ανεμογεννήτριες παραμένει ισχυρή χάρη στην ανανεωμένη ώθηση για πράσινη ενέργεια. Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση χαλυβδόφυλλων θα παραμείνει πιθανότατα επίσης υψηλή. Ωστόσο, οι Κινέζοι αγοραστές χαλυβδόφυλλων θα πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή εν μέσω αυξανόμενων περιπτώσεων COVID και κλιμακούμενης παραγωγής χάλυβα. Η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη εμπόδισε επίσης τόσο την ευρωπαϊκή παραγωγή χάλυβα όσο και την παγκόσμια αγορά ανεμογεννητριών το 2022. Ευτυχώς, η παραγωγή δεν έχει ακόμη σταματήσει.

Η Blastr είναι μια φινλανδική εταιρεία παραγωγής χάλυβα της οποίας πρωταρχική εστίαση είναι η απαλλαγή της παραγωγής χάλυβα από τον άνθρακα. Πρόσφατα, η εταιρεία επένδυσε 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια ολοκαίνουργια μονάδα παραγωγής πράσινου χάλυβα. Η Blastr ελπίζει να βοηθήσει στην αποανθρακοποίηση της αλυσίδας παραγωγής χάλυβα, η οποία θα αποτελούσε τεράστιο όφελος για τους παγκόσμιους ανανεώσιμους πόρους. Ωστόσο, το συγκεκριμένο εργοστάσιο δεν θα ξεκινήσει την παραγωγή πριν από το 2026. Ως εκ τούτου, δεν θα προσφέρει άμεση ανακούφιση από τις ευρωπαϊκές ελλείψεις χάλυβα ούτε θα επιταχύνει την παγκόσμια απεξάρτηση από τον άνθρακα.

Ενώ σε πολλές αγορές παρατηρείται πτώση της ζήτησης τους τελευταίους μήνες, τα έργα πράσινης ενέργειας δεν μπορούν να ελπίζουν ότι θα προωθηθούν χωρίς επαρκή προσφορά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις ανεμογεννήτριες, οι οποίες κατασκευάζονται κυρίως από χάλυβα.

Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνεχίζουν να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις από χάλυβα. Το αλουμίνιο, μια πιο ελαφριά επιλογή, είναι μια καλή επιλογή για πλωτά αιολικά πάρκα, τα οποία συχνά απαιτούν ελαφρύτερα υλικά από τον χάλυβα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε βαθιά νερά, όπου η αγκύρωση των ανεμογεννητριών στον πυθμένα της θάλασσας δεν αποτελεί επιλογή. Για παράδειγμα, η World Wide Wind, μια νορβηγική νεοσύστατη επιχείρηση, αναζητά επί του παρόντος τη χρήση αλουμινίου για την κατασκευή υπεράκτιων.

Τούτου λεχθέντος, το αλουμίνιο θα μπορούσε να βρεθεί σε ασταθές έδαφος όσον αφορά τις χρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Χάρη στην πρόσφατη απαγόρευση των εξαγωγών βωξίτη στην Ινδονησία και την αύξηση των φόρων εξαγωγής αλουμινίου από την Κίνα, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για το αλουμίνιο παραμένουν υπό αμφισβήτηση. Εάν το αλουμίνιο συμπιεστεί στη συνέχεια, θα μπορούσε να καταλήξει να είναι μια πολύ πιο ακριβή λύση για την παραγωγή αιολικής ενέργειας.

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η αγορά Grain-Oriented Electrical Steel (GOES) θα αυξάνεται σταθερά καθ' όλη τη διάρκεια του 2023 και μετά. Παρά τις ενεργειακές ελλείψεις σε μέρη όπως η Ευρώπη, ο τομέας της ενέργειας δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για GOES και μετασχηματιστές θα συνεχίσει να αυξάνεται. Καθώς άλλες μορφές μετάλλων παρουσίαζαν έντονες διακυμάνσεις καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, οι GOES διαπραγματεύονταν σε ένα συγκριτικά στενό εύρος τιμών. Στη συνέχεια, ακολούθησε μια τεράστια άνοδος το 4ο τρίμηνο.