Παρά τις δυσχέρειες στην αλυσίδα εφοδιασμού και την αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων και των μακροοικονομικών αντιξοοτήτων, οι επενδύσεις στην ενεργειακή μετάβαση παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 31% πέρυσι, ανέφερε το BloombergNEF.
Η εταιρεία ερευνών εκτίμησε ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα -συμπεριλαμβανομένων των upstream, midstream, downstream και της αμείωτης παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα- θα φθάσουν το 2022 το 1,1 τρισ. δολάρια.
Το ίδιο ποσό δαπανήθηκε σε τεχνολογίες ενεργειακής μετάβασης, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, της αποθήκευσης ενέργειας, της δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), του υδρογόνου, της ηλεκτροκίνησης των μεταφορών, της ηλεκτροκίνητης θερμότητας και των βιώσιμων υλικών.
«Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι παγκόσμιες επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση αντιστοιχούν σε επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα και έρχεται παρά την αύξηση των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα που προκλήθηκε από την περσινή ενεργειακή κρίση», δήλωσε το BloombergNEF.
«Τα ευρήματά μας θέτουν επί τάπητος κάθε συζήτηση σχετικά με το πώς η ενεργειακή κρίση θα επηρεάσει την ανάπτυξη της καθαρής ενέργειας», δήλωσε ο Albert Cheung, επικεφαλής της παγκόσμιας ανάλυσης στο BloombergNEF.
«Αντί να επιβραδυνθούν, οι επενδύσεις για τη μετάβαση στην ενέργεια έχουν εκτοξευθεί σε νέο ρεκόρ, καθώς οι χώρες και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να εκτελούν τα σχέδια μετάβασης».
Παρά το μεγαλύτερο ετήσιο άλμα στις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια, απαιτούνται πολύ περισσότερες επενδύσεις για να μπει ο κόσμος σε τροχιά μηδενικού καθαρού κόστους μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με το BloombergNEF.
Στο σενάριο Net Zero της εταιρείας, ο κόσμος θα πρέπει να επενδύσει κατά μέσο όρο 4,55 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για το υπόλοιπο αυτής της δεκαετίας.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) δήλωσε ότι καθώς ο κόσμος εισέρχεται σε μια νέα βιομηχανική εποχή, οι συνολικές επενδύσεις σε τεχνολογίες και υποδομές καθαρής ενέργειας πρέπει να ξεπεράσουν τα 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2030 σύμφωνα με το σενάριο καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.