Σε μεγάλο «αγκάθι» εξελίσσεται το ζήτημα των δικτύων, καθώς υπάρχουν αρκετά έργα αυτή τη στιγμή που δεσμεύουν ηλεκτρικό χώρο, χωρίς να είναι γνωστό εάν θα υλοποιηθούν. Η ιστορία αυτή κρατάει πολυ.... και οι εκτιμήσεις για τον όγκο αυτών των έργων διαφέρουν. Το ΥΠΕΝ θεωρεί πως τα έργα αυτά ξεπερνούν τα 9GW, εκτίμηση με την οποία παράγοντες της αγοράς διαφωνούν.
Το ζήτημα είναι ότι ενώ εδώ και μήνες το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα, δεν υπάρχει φως στο τουνελ. Παράγοντες της αγοράς, θεωρούν πως πολλά από αυτά τα έργα είναι αντιπαραγωγικά και στηλιτεύουν το γεγονός πως πολλά από αυτά κατάφερναν στο παρελθόν να παίρνουν όρους σύνδεσης…χωρίς να τους ζητάνε μετρήσεις. Ήταν εύκολο για κάποιον να αιτηθεί 50MW προσθέτουν. Το ζήτημα είναι βέβαια αρκετά σοβαρό και κανείς δεν γνωρίζει αν κάποια από αυτά τα έργα θα προχωρήσουν. Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν πως αρκετά από αυτά τα έργα θα εγκαταλειφθούν, ενώ κάποια άλλα θα πουληθούν. Μάλιστα όπως τονίζουν ένας σημαντικός λόγος που θα επιφέρει εξελίξεις είναι και το ζήτημα των διασυνδέσεων.
Πάντως, όπως ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα στο Power & Gas Forum ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης αυτή τη στιγμή τα έργα σε λειτουργία και με οριστικές προσφορές σύνδεσης αγγίζουν τα 25GW. Να σημειωθεί πως ο σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ κάνει λόγο μέχρι το 2030 για 28GW. Βέβαια ήδη υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός αιτήσεων και το ερώτημα βέβαια είναι εάν θα αναθεωρηθεί ο σχεδιασμός του διαχειριστή. Ρόλο σε αυτό θα διαδραματίσουν και οι περικοπές ισχύος.
Παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως καθοριστικό ρόλο θα παίξουν επίσης και τα έργα αποθήκευσης. Η αποθήκευση μπορεί να στηριχθεί στα έργα αντλησιοταμίευσης και φυσικά στις μπαταρίες.