H REScoop εκπροσωπεί περισσότερες από 1900 ενεργειακές κοινότητες κάποιες από τις οποίες βρίσκονται στη χώρα μας και με το συνέδριο που ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα να έχει στόχο την προώθηση της ενεργειακής δημοκρατίας.
Είναι γεγονός πως πρώτη φορά διοργανώνεται σε τόσο μεγάλη κλίμακα ένα συνέδριο όπως αυτό και δόθηκε έμφαση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Γι’ αυτό το λόγο διοργανώθηκε στην Αθήνα όπως τονίζουν διοργανωτές.Στην περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης δεν έχει υπάρξει ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων όπως στη Βόρεια Ευρώπη. Στη χώρα μας έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σημαντικά βήματα και στόχος είναι να γίνει κάτι αντίστοιχο και σε άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.
Κατά την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου οργανώθηκαν εργαστήρια -συζητήσεις για τεχνικά θέματα όπως η αποθήκευση, ενώ δόθηκε έμφαση και στην ισότητα των φύλων μέσα από τη συμμετοχή τους στις ενεργειακές κοινότητες.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως τα μέλη των ενεργειακών κοινοτήτων αναφέρθηκαν και στις πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές. Υπενθυμίζεται πως μεταξύ άλλων τον περασμένο Μάρτιο με διάταξη του ενεργειακού νομοσχεδίου προβλέπεται πως «από 1η Νοεμβρίου 2023 οι Ενεργειακές Κοινότητες του ν. 4513/2018 δεν επιτρέπεται να υποβάλλουν νέες αιτήσεις για Βεβαίωση Παραγωγού ή για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης σε περίπτωση Εξαιρούμενων Σταθμών». Όμως αλλάζει πλήρως το τοπίο σε σχέση με το νόμο του 2018, δημιουργώντας δύο τύπους ενεργειακών κοινοτήτων.
Σε κάθε περίπτωση οι διοργανωτές επισημαίνουν την ευκαιρία που ανοίγεται για την ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων στη χώρα μας και επισημαίνουν και την θέση της ευρωπαϊκής επιτροπής που μιλά για την ανάγκη τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να δημιουργήσουν το απαιτούμενο ρυθμιστικό πλαίσιο και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του συνεδρίου θα ακολουθήσει η γενική συνέλευση της REScoop.