Στην Εσθονία θα πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα το ετήσιο φόρουμ της πρωτοβουλίας «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά» και αναμένεται να ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η πρόσκληση υποστήριξης 30 νησιών που θα καλύπτουν μέχρι το 2030 το 100% των αναγκών τους με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Το περισσότερα νησιά στην Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης. Κάποια από αυτά δεν θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα. Ένα από αυτά είναι η Κύθνος, όπου από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 υλοποιεί δράσεις που υποστηρίζουν τη διείσδυση των ΑΠΕ στο νησί. Το δίκτυο Δάφνη σε συνεργασία με το δήμο Κύθνου και το ΕΜΠ υλοποιούν το Kythnos Smart Island Project. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση «το μικροδίκτυο στην παραλία της Γαϊδουρόμαντρας, το οποίο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας ελληνικών και Ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων και εταιριών στα τέλη της δεκαετίας του ’90, αποτέλεσε πρωτοπόρα εφαρμογή εγείροντας τεράστιο επιστημονικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον σε παγκόσμια κλίμακα. Οι θερινές κατοικίες που πλαισιώνουν την παραλία τροφοδοτούνται σχεδόν αποκλειστικά από ηλεκτρική ενέργεια προερχόμενη από φωτοβολταϊκά συστήματα εγκατεστημένα διάσπαρτα σε δώματα και στέγαστρα των κτιρίων, ενώ συστοιχίες μπαταριών καλύπτουν τη ζήτηση τις νυχτερινές και νεφοσκεπείς ώρες».
Είναι περισσότερα από τριάντα νησιά που σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας θα μπορούσαν να επιλεχθούν επενδύσεις στις ΑΠΕ, ανάμεσα στα οποία η Αστυπάλαια, ο Άγιος Ευστράτιος, η Νίσυρος, η Φολέγανδρος. Όπως αναφέρει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα «η διασύνδεση κάποιων μικρών και απομακρυσμένων ηλεκτρικών συστημάτων δεν είναι τεχνικο-οικονομικά αποδοτική, θα υλοποιηθούν καινοτόμες ενεργειακές εφαρμογές στα συστήματα αυτά στο πλαίσιο ανάπτυξης υβριδικών συστημάτων και πολιτικών για «έξυπνα» νησιά. Ο στόχος αυτός ποσοτικά μεταφράζεται σε διασύνδεση του συνόλου σχεδόν των αυτόνομων ηλεκτρικών συστημάτων μέχρι το έτος 2029».