Μπορεί τα PPAs να αποτελούν μονόδρομο για τις ελληνικές επιχειρήσεις και δη τις ενεργοβόρες προκειμένου να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους περιορίζοντας την έκθεση στις διακυμάνσεις των αγορών ενέργειας ωστόσο υπάρχουν παράγοντες που θέτουν εμπόδια.
Όπως τονίζεται από παράγοντες της βιομηχανίας η ελληνική αγορά ίσως είναι η μόνη μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών, στην οποία το σύνολο της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας περνάει υποχρεωτικά μέσα από το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Το γεγονός αυτό μπορεί να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για τη λειτουργία του Green Pool. Τον γνωστό μηχανισμό επιδότησης των πράσινων PPAs των βιομηχανιών, μηχανισμός, ο οποίος ήδη έχει υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Η ελληνική βιομηχανία εκτιμά ότι με το υφιστάμενο καθεστώς προτεραιότητας των εντολών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας είναι πιθανόν να υπάρξουν επιπλοκές στην υλοποίηση των PPAs, καθώς όλες οι φυσικές ενεργειακές συναλλαγές οφείλουν να δηλώνονται και να εκκαθαρίζονται από τη πλατφόρμα του και υπάρχει ο κίνδυνος να μείνουν εκτός αγοράς, να μη γίνουν αποδεκτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι Κώδικα της Αγοράς Επόμενης Ημέρας προβλέπεται η χρήση των εντολών με αποδοχή τιμής και προτεραιότητα εκτέλεσης, όπου οι εντολές πώλησης υποβάλλονται στην ελάχιστη δυνατή τιμή και εντολές αγοράς στη μέγιστη. Ωστόσο και αυτές οι εντολές είναι δυνατόν να περικοπούν.
Το συγκεκριμένο ρυθμιστικό εμπόδιο, που αφορά τους κανόνες του Χρηματιστηρίου Ενέργειας που ισχύουν για τα ΡΡΑs με φυσική παράδοση, σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας αποτελεί σημαντική στρέβλωση, η οποία επιβάλλεται να εξαλειφθεί ώστε να λειτουργήσει ο μηχανισμός επιδότησης των πράσινων ΡΡΑ των βιομηχανιών.
Οι αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί ο μηχανισμός να λειτουργήσει σωστά με το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο εστιάζονται στο ότιπροκαλεί εμπόδια στην σύναψη συμβάσεων προμήθειας με φυσική παράδοση, από τις βιομηχανίες απευθείας με παραγωγούς ενέργειας (PowerPurchaseAgreements).
Και τούτο διότι στην Ελλάδα, εάν μια βιομηχανία για κάποιες ώρες αδυνατεί να απορροφήσει μέρος της ενέργειας που έχει συμβολαιοποιήσει μέσω ενός ΡΡΑ με φυσική παράδοση, τότε βάσει των κανόνων που ισχύουν στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, δεν του επιτρέπεται να πουλήσει αυτό το τμήμα της ενέργειας στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM). Η μόνη δυνατότητα που έχει είναι να διαθέσει την περίσσια της ενέργειας στην Ενδοημερήσια Αγορά με αποτέλεσμα όμως να επιβαρύνεται ο αγοραστής με χρεώσεις αποκλίσεων, ή και με χρεώσεις μη συμμόρφωσης και ως εκ τούτου να αυξάνεται το κόστος.
Αντίθετα εάν η συναλλαγή γινόταν εκτός του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (OTC), όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, δεν θα υφίστατο καμία πρόσθετη χρέωση.