Μέχρι τις 6 Οκτωβρίου θα μπορούν να υποβάλονται οι αιτήσεις ενδιαφέροντος για 30 νησιά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σύμφωνα με την γραμματεία για «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά». Στόχος της γραμματείας όπως έχουμε επισημάνει η στήριξη των τοπικών πρωτοβουλιών, σε συνεργασία φυσικά με την τοπική αυτοδιοίκηση, με σκοπό την ωρίμανση της πρότασης και την διευκόλυνση στην αναζήτηση χρηματοδότησης των δράσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα μέρος πόρων που θα χρηματοδοτήσει τέτοιες δράσεις θα προέλθει από το Ταμείο Απανθρακοποίησης.
Η γραμματεία για «Καθαρή Ενέργεια για τα Ευρωπαϊκά Νησιά» σε πρόσφατη ανακοίνωσή της κάνει λόγο σημαντικό για ενδιαφέρον που έχουν ήδη δείξει τα νησιά σε όλη την ΕΕ. «Αυτή η πρόσκληση επιδιώκει να εντοπίσει και να υποστηρίξει 30 νησιά ή ομάδες νησιών για την επίτευξη πλήρους ενεργειακής ανεξαρτησίας μέσω 100% ανανεώσιμων πηγών έως το 2030. Οι γνώσεις που αποκτήθηκαν από αυτά τα υποδειγματικά νησιά θα καθοδηγήσουν άλλους στην πορεία τους προς την πλήρη απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Να σημειωθεί πως αφού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα από την υποβολή των προτάσεων, θα ξεκινήσουν οι διεργασίες στα νησιά, με σκοπό την υλοποίηση των δράσεων. Εκτιμάται πως αυτό θα γίνει από την επόμενη χρονια.
Το περισσότερα νησιά στην Ελλάδα βρίσκονται στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης. Κάποια από αυτά δεν θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα. Ένα από αυτά είναι η Κύθνος, όπου από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 υλοποιεί δράσεις που υποστηρίζουν τη διείσδυση των ΑΠΕ στο νησί. Το δίκτυο Δάφνη σε συνεργασία με το δήμο Κύθνου και το ΕΜΠ υλοποιούν το Kythnos Smart Island Project.
Είναι περισσότερα από τριάντα νησιά που σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας θα μπορούσαν να επιλεχθούν επενδύσεις στις ΑΠΕ, ανάμεσα στα οποία η Αστυπάλαια, ο Άγιος Ευστράτιος, η Νίσυρος, η Φολέγανδρος.