Ανεβάζουν στροφές τα PPAs στη Νοτιοανατολική Ευρώπη- Η θέση της Ελλάδας

Ανεβάζουν στροφές τα PPAs στη Νοτιοανατολική Ευρώπη- Η θέση της Ελλάδας
Πέμπτη, 08/06/2023 - 06:43

Ανεβάζουν στροφές και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη τα PPAs, με την Ισπανία να κρατά τα σκήπτρα.

Ανεβάζουν στροφές και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη τα PPAs, με την Ισπανία να κρατά τα σκήπτρα. Είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε όγκο ενέργειας που διακινείται μέσω PPAs με 3217 MW, ακολουθεί η Ιρλανδία με 907 MW, η Γερμανία με 683MW,η Γαλλία με 631 MW, Πολωνία με 543 MWκαι η Ιταλία με 320 MW.

Το 2022 μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Ευρώπης, ενεργειακή κρίση, ο όγκος της ενέργειας που διατέθηκε μέσω PPAs ανήλθε σε 8,4 GW καταγράφοντας μείωση κατά 21% σε σχέση με τα 10,7 GW του 2021. Όμως ο αριθμός των συμβάσεων PPAs αυξήθηκε κατά 4,5% και ανήλθαν συνολικά σε 161 έναντι 154 τον προηγούμενο χρόνο.

Όπως προκύπτει από την ελβετική εταιρεία συμβούλων ενέργειας Pexapark, που παραθέτει και τα σχετικά στοιχεία, τα εταιρικά PPAs αντιπροσωπεύουν το 80% του συνόλου συναλλαγών (129) και το 83% του όγκου (7 GW από το σύνολο των 8,4 GW). Είναι χαρακτηριστικό ότι τα εταιρικά PPAs αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον κατά 20% όσον αφορά τον όγκο σε σχέση με το 2021 και ανήλθαν σε 7 GW σε σχέση με 5,8 GW. Σε ότι αφορά τον αριθμό συμφωνιών ο ρυθμός αύξησης έφτασε περίπου29%, με τη σύναψη 129 PPAs έναντι των 100 το 2021.

Στην Ελλάδα ο δρόμος για τη σύναψη PPAs άνοιξε το 2021 με την υπογραφή μεταξύ της Μυτιληναίος και του Ομίλου Εγνατία συμφωνίας για 200 MW ηλιακό χαρτοφυλάκιο. Στη συνέχεια τον Ιούνιο του 2022 έγινε γνωστή η συμφωνία μεταξύ της CeroGeneration και Axpo. Η πρώτη θα κατασκευάσει μια ηλιακή μονάδα 100 MW χωρίς επιδότηση και το 70-80% της ενέργειας θα απορροφάται από την Axpo για διάρκεια 10 ετών. Τον Μάιο του 2023, ο Sofidel, υπέγραψε PPA με την RWE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες μέσω εταιρείας Meton Energy S.A.Η συμφωνία προβλέπει ότι η κοινοπραξία θα παρέχει στη Sofidel περίπου 21 GWh για δέκα χρόνια.

Επιπλέον, η ΔΕΗ ολοκλήρωσε πρόσφατα σχετική συμφωνία με τη ΒΙΟΧΑΛΚΟ ενώ σύντομα αναμένεται να οριστικοποιθεί ανάλογη συμφνωνία και την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ. έχει ολοκληρωθεί αναμένεται να οριστικοποιηθεί σύντομα

Στη Βουλγαρία τα δυο πρώτα PPAs«έκλεισαν» μέσα στο 2022, αφορούν ενέργεια από φωτοβολταϊκά και έχουν διάρκεια 10 ετών σύμφωνα πάντα με τη βάση δεδομένων της Pexapark.

Επίσης στην Κύπρο ανακοινώθηκε το πρώτο PPAμεταξύ της SveaSolar, που θα προμηθεύει την Evergy με 5 GWh ετησίως για 10 χρόνια.

Στην Κροατία το πρώτο PPA ανακοινώθηκε το 2021, μεταξύ Wpd και της DankseCommidities για χερσαίο αιολικό πάρκο ισχύος 9,6 MW που τέθηκε σε λειτουργία το 2009. Το 2022 στην Κροατία η Professio Energia υπέγραψε PPAμε την Dankse Commodities για ενέργεια από χερσαίο αιολικό πάρκο 45 MW.

Παράλληλα η ελβετική εταιρεία Axpo υπέγραψε εταιρικό PPA τον Φεβρουάριο του 2022 με την αυστριακή Verbund για την προμήθεια εργοστασίων της Ρουμανία.
Η Axpo επίσης υπέγραψε τον πρώτο PPA στη Σερβία τον Φεβρουάριο του 2023 με την IVICOM Energy dooZagubica.

Τα PPAs είναι συνήθως μακροπρόθεσμες συμβάσεις διάρκειας μεταξύ 10-20 ετών και χωρίζονται σε δυο τύπους, στα εμπορικά, όπου τόσο ο παραγωγός ενέργειας όσο και ο αντισυμβαλλόμενος είναι μη κυβερνητικές οντότητες, όπως επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, έμποροι ηλεκτρικής ενέργειας, ή ένας μεγάλος καταναλωτής. Και στα κυβερνητικά PPAs όπου ο αντισυμβαλλόμενος στον παραγωγό είναι μια κρατική οντότητα που προσφέρει είτεένα ανταγωνιστικά καθορισμένο συμβόλαιο επί της διαφοράς (CfD) ή ένα διοικητικά καθορισμένο Feed-in Tariff (FIT).

Και οι δυο τύποι έχουν αναπτυχθεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη με την Ισπανία και τις Σκανδιναβικές χώρες να κατέχουν τα σκήπτρα αλλά και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη να διεκδικεί θέση στη νέα αγορά.